Inginerul piscicol Gheorghe Nistor a fost vineri invitatul emisiunii ”Afaceri de la zero” realizată de Ziarul Financiar, în cadrul căreia a vorbit despre business-ul pe care îl conduce la Dracșani de mai bine de două decenii.
SC Piscicola SA, firma pe care o controlează, produce crap, novac, sânger, caras pentru consum, dar şi material de populare pentru alţi producători.
Ferma are o suprafaţă de 820 de hectare, din care 725 hectare de luciu de apă.
Produce anual 800 de tone de peşte, din care jumătate de consum. În ferma piscicolă cresc specii autohtone: crap, novac, sânger, caras, cosaş şi răpitori, şalău sau somn.
Potrivit acționarului fermei, cea mai mare problemă o reprezintă desfacerea. Compania are doar trei magazine proprii. Peste 50% din producţie se vinde către comercianţii din partea de sud a ţării, în special în sezonul rece, când mulţi dintre comercianţi nu au posibilitatea să asigure continuitate pe piaţă.
Gheorghe Nistor, proprietar Piscicola
„Avem şi contracte de colaborare cu câteva lanţuri de magazine. Din păcate, trebuie să spun că se folosesc de noi mai ales în perioade când există o criză de peşte pe piaţă. În momentul când încep importurile la preţuri mult mai mici din afară, ne folosesc doar ca umbrelă de ploaie, în sensul că ei cumpără de la noi peşte o dată pe lună, dar afişează la raft peşte acvacultură România, când în realitate acel peşte este adus din import”,
În opinia acestuia, este necesară o educaţie alimentară a populaţiei, o promovare a consumului de peşte.
Absolvent al Facultăţii de Tehnologie şi Chimia Produselor Alimentare şi Tehnica Piscicolă din Galaţi, inginerul piscicol spune că a avut norocul ca la terminarea facultăţii să aibă dublă repartiţie astfel încât a putut să lucreze atât în învăţământul superior cât şi în producţie.
0
tone de peşte s-au produs anul trecut în România, potrivit patronului ”Piscicola”.
Da, este în județul Botoșani: Peisaj superb surprins de iubitorii de drumeții
FOTO: Digi24.ro