Locul unde vizitatorii pot trăi momente de neuitat în mijlocul naturii este în județul Botoșani Rezervația de Tisă din comuna Tudora.
Rezervația de Tisă din comuna Tudora, județul Botoșani, este un loc sau mai bine zis un singur loc unde se mai găsește în număr mare exemplare de Tisă din România, este un loc plăcut cu zone interesante de urmărit, câteva lunecări de teren lăsând în urmă roci dure, câteva mici cascade plăcute de care s-ar bucura oricine să le vadă. Rezervația se întinde pe o suprafață de 117.60 ha.
Localizată în regiunea Dealul Mare – Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezintă specii de arbori de tisă-specie rară pentru țara noastră (lemn de esență foarte tare).
Rezervația a fost constituită în scopul conservării acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe întreg teritoriul țării. Este un arbore ce se adaptează în condițiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene.
Frumusețea acestui loc poate fi egalată numai de zonele muntoase înalte. Rezervația a fost preluată în custodie de Direcția silvică Botoșani-Ocolul Silvic Mihai Eminescu. Arboretele predominante în cadrul rezervației sunt făgetele de diferite vârste și dimensiuni la care se adaugă specii ca: frasin (Frasinus excelsior), carpen (Carpinus betulus), fag (Fagus silvatica), gorun (Quercus petraea).
Stratul ierbos este format din flora de mull (Prin mul se înțelege un humus bogat în nutrienți, care se găsește în solurile bine aerate, cum sunt cele specifice pădurilor de foioase. Mulul este caracteristic solurilor în care descompunerea masei vegetale se face mai repede decât acumularea ei. Humusul de tip mul ia naștere în ogoare prin descompunerea substanței organice de către organisme în condiții aerobe.
În solurile cu humus de tip mull, un rol important în descompunerea substanței organice este preluat de macrofaună, în special de lumbricide.) la care se asociază și unele specii de graminee. Domeniul faunistic se caracterizează prin urmatoarele specii: căprioara, mistrețul, pisica sălbatică, jderul de copac, veverița.
Dintre speciile avifaunistice în rezervație au fost observate cinci specii de păsari recunoscute pe plan internațional.
Tot în această rezervație a fost fundul Mării Sarmatice, de aceea se pot găsi foarte multe fosile de diferite tipuri de scoici,etc, la fel cum se găsesc și la Iași (Dealul Repedea- Rezervația Geologică Repedea).
Sursa – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT)