Cum au ajuns coiful și brățările dacice de aur în Olanda: Prima explicație a Ralucăi Turcan 

Fosta ministră a Culturii, Raluca Turcan, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, pentru Libertatea, că exponatele au fost duse la Muzeul Drents în luna iulie 2024 în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie. 

 

La acel moment, politiciana PNL conducea Ministerul Culturii.

 

„Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Expoziția este parte a unui efort amplu de diplomație culturală, derulat de muzee românești, care a început cu ani în urmă prin expoziția de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024)”, a transmis Raluca Turcan pentru Libertatea, în prima reacție pe acest subiect.

 

Președinta PNL Sibiu a precizat că pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România și a Muzeului Drents din Olanda, „unul din cele mai vechi și prestigioase muzee din Europa”.

 

„Muzeul Drents a avut obligația contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate, care au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu. Fac precizarea că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziții în străinătate) se face doar cu avizul specialiștilor din Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor”, a punctat actuala vicepreședintă a Camerei Deputaților.

 

S-au furat coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, în trei minute.
 

O explozie a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde se află și tezaurul dacic românesc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24/25 ianuarie, și au fost furate patru piese din expoziție: 3 brățări dacice și Coiful dacic de la Coțofenești. 

 

Totul s-a petrecut în trei minute iar muzeul nu era păzit de nimeni, conform libertatea.ro.

 

Expoziția din Olanda a fost deschisă publicului în iulie 2024 și urma să se termine mâine, 26 ianuarie. Ea cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. 

 

Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi reprezintă cea mai importantă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.

 

 Olandezii au susținut că s-au făcut toate demersurile, dar nu există niciun indiciu cu privire la hoți, care încă nu au fost prinși. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. 

 

La rândul său, Ministerul de Externe de la București a informat Ministerul de Interne şi Poliția Română. În plus, au fost alertate ambasadele României din toate ţările vecine.