Euro atinge un nou record: 5,12 lei - Noul prag istoric are implicații directe și asupra chiriilor

BNR a afișat joi un curs de 5.12 lei pentru un euro, cu 3 bani mai mult față de miercuri. În centrul Capitalei, casele de schimb cotau un euro la 5,22-5,29, în vreme ce altele spuneau că nu au euro, deși aveau afișată cotația pe geam.

 

Astăzi, perechea eur/ron se făceau la un curs de 5.12

 

 

Noul nivel testat de BNR (marți, Banca Centrală a publicat în premieră un curs de 5.03 lei pentru un euro) a produs reacții emoționale puternice în rândul investitorilor și populației.

 

Euro se tranzacționa joi la ora 11 la peste 5,12 lei, în timp ce Banca Centrală anunța noile valori pentru ratele ROBOR, folosite la calculul dobânzilor variabile la credite, la 3 și 6 luni. Acestea sunt de peste 7,3% (în creștere de la 6,5% cât fuseseră în ziua precedentă).

 

La bănci, euro se vindea joi cu 5.14-5.20 lei, nivel în creștere față de palierul pe care se mișca ieri cursul. La casele de schimb ajungea și la 5.3 euro, dar unele nu mai au euro, iar anumite bănci au ales să vândă doar clienților.

 

„Marți după amiază au venit în valuri ordinele de cumpărare de valută din partea clienților”, spune pentru HotNews.ro dealerul valutar al unei bănci comerciale de top.

 

Joi, puțin înainte de ora 13, tranzacțiile în timp real pe perechea eur/ron se făceau la un curs de 5.12.

 

Banca Centrală va apăra probabil acest nou palier, iar dacă va vedea că piața este relaxată cu acest nivel e posibil să mai vedem deprecieri ușoare și în trepte, spune un alt dealer valutar. Intervențiile BNR în piața valutară se fac prin intermediul unor bănci comerciale, iar cei din dealing room le văd imediat pentru că cursul are mișcări bruște într-o parte sau alta.

 

Chiar și guvernatorul semnalase în februarie că va lăsa „ușor-ușor” leul să se deprecieze, admițând că în acel moment era supra-evaluat cu 5%.

 

Dacă eliminăm acea supraevaluare de care vorbea Mugur Isărescu, ar trebui să vedem un euro la 5,2 lei, ceea ce nu e foarte departe de actualele sale cotații.

 

Implicații asupra chiriilor

 

Atingerea unui nou prag istoric al cursului euro în luna mai are implicații directe asupra costurilor de locuire pentru cei care plătesc chiria în lei, arată o analiză Storia transmisă joi HotNews.

 

De exemplu, la data de 7 mai 2025, la un curs de 5,0991 lei/euro (comunicat de BNR), o chirie de 500 euro înseamnă 2.549,55 lei. Anul trecut, aceeași chirie de 500 euro însemna 2.487,85 lei, calculată la un curs de 4,9757 lei/euro, înregistrat pe 7 mai 2024.

 

Chiar dacă diferența de aproape 62 de lei nu pare semnificativă la prima vedere, aceasta poate deveni importantă în cazul unor bugete mai sensibile. Această diferență afectează chiriașii în mod direct doar dacă în contractul de închiriere nu este stipulat un curs fix și dacă plata se face în lei, la cursul BNR din ziua plății sau al facturării.

 

„Am observat că în multe orașe mari chiriile continuă să crească anual. În acest context, evoluția cursului valutar devine un factor suplimentar de presiune, mai ales pentru chiriașii care plătesc în lei și țin cont de cursul valutar din ziua plății. Chiar și o diferență de 60 de lei poate conta, mai ales pentru cei care gestionează bugete strânse, pentru studenți sau familii tinere. Deși fluctuația poate părea relativ minoră din perspectiva unora, ea vine într-o perioadă în care mulți români se confruntă deja cu presiuni financiare din cauza inflației și a costurilor ridicate cu utilitățile”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare).