Început de iulie: Trei instituții DESFIINȚATE la Botoșani, trei directori își pierd funcțiile 

Este practic acea reorganizare de care se tot vorbește din vara anului trecut și a cărei aplicare a fost amânată până în 2024. 

 

Dispar 3 din 8

 

 

La Botoșani dispar trei unități de stat din domeniul agriculturii, măsura fiind luată pentru respectarea unor prevederi din Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

 

La nivel de județ sunt opt instituții subordonate Ministerului Agriculturii (MA): 

 

  • Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani – Cristian Delibaș
  • Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Botoșani – Iulian Axinciuc
  • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor – Cristina Bahrin
  • Oficiul Județean de Zootehnie – Geluca Melniciuc
  • Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Marius Postolache
  • Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Elena Lăzăruc
  • Agenția Domeniilor Statului – Victor Grădinaru
  • Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Marin Aostăcioaie

 

Anul trecut se discuta să rămână doar trei, respectiv Direcția Agricolă Județeană (cu politici în domeniul agricol), Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (cu roluri de plată a subvențiilor și atribuții de control) și Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (cu rol de gestionare a proiectelor europene din din domeniul agricol).

 

 

Printr-o Ordonanță de Guvern adoptată vineri, 28 iunie 2024, s-a decis să fie desființate doar trei instituții, respectiv...

 

  • Oficiul Județean de Zootehnie – director Geluca Melniciuc
  • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor – director Cristina Bahrin
  • Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice – director Iulian Axinciuc 

 

...și care vor fi absorbite de Direcția Agricolă. 

 

Cristian Delibaș, director DAJ

„Conform OUG 85/2024 din ședința de Guvern de săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii se reorganizează conform procedurilor și legislației în vigoare. Vom duce la îndeplinire acel act normativ conform reglementărilor pe care le vom primi de la MA. Pe scară ierarhică, MA se reorganizează, se desființează trei instituții conform actului normativ”,

 

 

De la cele trei unități de la stat, organigrama Direcției Agricole ar urma să se mărească cu 17 persoane, câte cinci de la Oficiul Județean de Zootehnie și OSPA, respectiv șapte de la „Calitatea Semințelor”. 

 

Întregii proceduri i-au fost alocate nici mai mult, nici mai puțin de 3 luni. Cristian Delibaș: „spune că în 90 de zile de la publicare trebuie să se facă protocoalele de predare – primire. Patrimoniul de la Inspectoratul de Semințe și patrimoniul de la OSPA intră în patrimoniul Direcției Agricole. Vom analiza ce va fi, din punctul meu de vedere vom aplica ordonanța conform normelor”.

 

 

 

 

Reorganizare made in România: Câte doi funcționari și jumătate

 

 

Oficiul Județean de Zootehnie (foto sus) se află pe strada Albina, undeva în spatele Cimitirului Eternitatea.

 

Are cinci salariați, cu tot cu directorul Geluca Melniciuc. 

 

Aceasta este instituția care practic se împarte în două, pentru că activitatea de inspecție va fi preluată de DAJ, iar restul de către o unitate nou înființată de la București. 

 

Ceea ce înseamnă că fiecăreia dintre cele două structuri îi vor reveni câte doi oameni și jumătate. 

 

Dincolo de discuțiile privitoare la reorganizare și speranța oamenilor din aceste instituții că s-ar renunța totuși la acest demers prin care nu s-ar face economii substanțiale la bugetul de stat, rămâne o stare de incertitudine și deziluzie în aceste instituții. Unde sunt colective mici în care s-au sudat familii profesionale și în care, fiecare știe să facă orice, inclusiv munca colegului de birou, pentru ca activitatea să decurgă lin când lipsește cineva de la serviciu. 

 

Ori, o reorganizare este privită mai degrabă ca o perturbare inutilă a activității, fiind economisite cel mult trei sporuri pentru funcții de conducere, în cazul celor trei directori. 

 

Geluca Melniciuc (foto jos) s-a ferit să se lanseze în declarații despre viitor, fiindu-i interzis să iasă public cu declarații, din partea șefilor de la București. 

 

 

 

”Nu am avut niciun cuvânt de spus, nici nu am fost consultați”

 

 

Incertitudine era și la sediul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), unde sunt încadrați cinci salariați pe funcții contractuale, plătiți după o anumită grilă de salarizare, independentă de cea de la Direcția Agricolă, unde schema este completată cu funcționari publici. 

 

Sub ce formă vor fi absorbiți și ce se va întâmpla cu campaniile naționale pe care unitatea le are în derulare, sunt încă întrebări fără răspuns. 

Retoric vorbind, acești salariați ar vrea să știe care este economia efectuată la o unitate de stat care se autofinanța și nu primea niciun leu de la bugetul de stat?

 

Iulian Axinciuc, director Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice

„Să vedem ce se va întâmpla, fiecare instituție are un economist... Nu știu, va fi nevoie de toți? Probabil urmează să se facă statul de funcții de la noua instituție, că și Direcția Agricolă se reorganizează pentru că se desființează Direcția Agricolă București și se reînființează o structură care o să coordoneze direcțiile agricole. Noi nu avem nimic, nu am avut niciun cuvânt de spus, nici nu am fost consultați. Pur și simplu, o să fie, o să fie, trebuiau toate din subordinea ministerului reorganizate, ceea ce nu s-a mai întâmplat”

 

 

*Sediul Oficiului pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS)

 

Actualul director (foto jos) va rămâne probabil inginer pedolog în cadrul Direcției Agricole. 

 

 

 

 

Se știe doar ce este în lege, dar rămân o mulțime de întrebări

 

 

Despre deja celebra reorganizare se discuta și la sediul Oficiului pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS). Unde se știe doar că...

 

Cristina Bahrin, director ITCSMS

„Doar ce spune ordonanța, se reorganizează prin absorbție, conform legislației și toate lucrurile vor fi coordonate prin Direcția Agricolă. Inclusiv Direcția Agricolă va fi reorganizată. Deocamdată nu știm detalii, sunt multe detalii tehnice care vor trebui să fie cumva rezolvate, dar se vor rezolva probabil”,

 

În privința funcțiilor de directori, este deja un fapt cert că dispar și acestea. Însă rămâne de văzut sub ce formă vor fi preluați la Direcția Agricolă și cei cu funcții de conducere: „Fiind vorba despre reorganizare se va vedea în ce mod se va face această reorganizare, se pot face servicii, compartimente, deocamdată până nu se face reorganizarea nu știm ce funcții vom ocupa noi”, a încheiat Cristina Bahrin. 

 

Reorganizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Agriculturii începe de la data de 1 iulie 2024. 

 

*Sediul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor