Încep protestele și în Sănătate: Cele două sindicate nu au dat-o la „pace” și fiecare cu greva lui - Noi am vrut să ne unim, nu avem orgolii

După greva cadrelor didactice urmează și cea a personalului medical. Angajații din spitale pregătesc acțiuni de protest la nivel local și național.

 

Spitalele „rupte” în două

 

Există însă o diferență majoră între acțiunile acestor categorii de personal. Astfel, dacă cele două sindicate din Educație s-au unit pentru a susține drepturile angajaților, în Sănătate lucrurile stau total invers.

 

Cadrele medicale sunt reprezentante de două mari grupări: Federația „Solidaritatea Sanitară” și Federația „Sanitas”. Ori până în acest moment au fost gândite manifestări separate.

 

Federația Solidaritatea Sanitară a stabilit deja un calendar al protestelor. Iar aproape 100 de cadre medicale de la Botoșani vor participa, joi, 8 iunie 2023, la un miting de amploare la București.

 

Ulterior vor fi pichetate și unitățile sanitare din fiecare județ, inclusiv de la Botoșani.

 

„Plecăm 85 de persoane la București. Joi, la 11:00, începe mitingul în Piața Victoriei, Palatul Parlamentului și două pichetări: Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății. Pe 15 iunie intenționăm să pichetăm spitalele din țară, iar medicii urmează să-și depună avizul pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare. Pe 27 iunie urmează să facem o grevă de avertisment de două ore”,

Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani.

 

 

„Nu avem orgolii”

 

Mai apoi, dacă revendicările nu vor fi soluționate, angajații din spitale s-ar putea să intre în grevă generală.

 

Nu s-a ajuns la o înțelegere cu celălalt sindicat pentru o acțiune comună.

 

„Și noi am vrut să ne unim, noi nu avem orgolii pe zona asta. Noi în continuare avem deschidere la dialog cu ei, dacă vor lua o nouă hotărâre...”

Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” Botoșani.

 

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”, ce fac obiectul acțiunilor de protest:

  • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui CCM. Acestea includ asigurarea condițiilor de muncă decente.
  • Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând:

 

- Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

- Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate

- Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât și de proiectul de lege:

- Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

- Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

- Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

- Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

 - Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

- Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

 

Grevă și nu prea

 

De partea cealaltă, Federația „Sanitas” este începând de astăzi, 7 iunie 2023,  în grevă japoneză.

 

„Începem greva japoneză pe termen nelimitat cu banderolă la mână, activitatea nu este întreruptă deloc. Probabil, în urma negocierilor care vor avea loc între Federația Sanitas cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, vom vedea calendarul acțiunilor următoare”

Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.

 

Spre finalul lunii iunie s-ar putea ajunge de asemenea la grevă de avertisment și generală. Lidera Sanitas recunoaște că ar fi fost mai bine să se fi stabilit un calendar comun de proteste.

 

Ruptura s-a produs la centru?!

 

„Atâta timp cât reprezentăm aceeași activitate așa era bine. Fără doar și poate consider că angajații din educație au un câștig de cauză mult mai plauzibil (n.r. fiindcă au greva comună). O să vedem, hotărăsc cei de la centru. Despre noi... nu avem niciun fel de problemă pentru că până la urmă toți lucrăm în sistem și interesul este al tuturor să rezolvăm ceva din ce ne propunem”,

Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.

 

Printre revendicările Federației Sanitas se numără:

 

• Deblocarea angajărilor;

• Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;

• Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și Asistență Socială;

• Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din Sănătate implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;

• Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;

• Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.