Înălțarea Domnului: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ispas

Înălțarea Domnului 2024 se sărbătorește în a 40-a zi de la Înviere. Este o sărbătoare creștină care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, conform credinței creștine.

 

Înălțarea Domnului

 

Este una dintre cele mai importante zile, alături de Nașterea, Moartea și Învierea lui Iisus. Înălțarea cade mereu într-o zi de joi, iar anul acesta este sărbătorită pe 13 iunie. Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de această în România.

 

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din a patra săptămână după Paști.

 

În 2024, Paștele Ortodox a fost sărbătorit pe 5 mai, așadar Înălţarea Domnului este sărbătorită pe 13 iunie. În popor, sărbătoarea se mai numește și Ispas.

 

Această sărbătoare este relatată în Biblie, în cartea Faptele Apostolilor. După ce a înviat din morți, Iisus s-a arătat ucenicilor Săi timp de 40 de zile, apoi s-a înălțat la ceruri în fața lor. În timpul acestui eveniment, Iisus le-a promis ucenicilor că va trimite Duhul Sfânt pentru a-i ghida și a-i întări în misiunea lor de a răspândi credința, potrivit stirileprotv.ro.

 

Slujbe speciale și rugăciuni

 

În tradiția ortodoxă, Înălțarea Domnului este considerată una dintre cele mai mari sărbători împărătești ale Bisericii. Reflectă semnificația teologică profundă a evenimentului, simbolizând înălțarea umanității în persoana lui Hristos către Dumnezeu.

 

Cu ocazia sărbătorii, Biserica Ortodoxă organizează slujbe speciale și rugăciuni, în cadrul cărora se celebrează înălțarea lui Iisus Hristos și se reamintesc învățăturile și promisiunile Sale.

 

Înălțarea simbolizează și ridicarea umanității alături de Hristos. În creștinism, sărbătoarea Înălțării Domnului este legată de credința în revenirea a lui Iisus Hristos pentru a judeca lumea și a instaura Împărăția lui Dumnezeu.

 

Tradiții și obiceiuri 

 

În România, în ziua Înălțării Domnului, credincioșii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În anumite zone, aceste formule de salut sunt folosite timp de 10 zile după sărbătoare.

 

Conform tradiției, creștinii ortodocși participă la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă în biserică.

 

Există o serie de obiceiuri și interdicții legate de această sărbătoare. De Înălțare, nu se coase, nu se țese și nu se croiește, iar spălatul este strict interzis.

De asemenea, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an, iar vopseaua rămasă este pusă la rădăcina unui pom.

Munca grea în gospodărie sau la câmp este evitată de Înălțare.

 

Pe data de 13 iunie, nu se folosește mătura. În ajunul sărbătorii, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre pentru a ține strigoii la distanță.

Oamenii vizitează mormintele celor adormiți pentru a le aprinde lumânări. În ziua de Înălțare, se obișnuiește să se poarte frunze de nuc și leuștean la brâu, simbolizând frunzele pe care le-a avut și Iisus Hristos la înălțarea Sa.

 

În unele regiuni, casele sunt împodobite cu crenguțe de paltin. De asemenea, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a rămâne sănătoase pe tot parcursul anului.

 

Înălțarea este o sărbătoare plină de tradiții și semnificații. Se spune că Cerurile sunt deschise de Paște până la Înălțare, iar cine moare în această perioadă nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci intră direct în Rai.

 

De Înălțare, se obișnuiește să se dea de pomană pentru cei trecuți în neființă. În mod tradițional, se dă de pomană păsat fiert în lapte dulce, adică mălai fiert în lapte, dar și condimente precum esență de vanilie și altele.

 

Se dau de pomană pachețele cu colaci, fructe, legume, colivă, cozonaci și altele.

 

Superstiții de Înălțarea Domnului

 

Înălțarea Domnului este legată de numeroase superstiții. Oamenii le respectă cu sfințenie, pentru că multe dintre ele au rolul de a proteja gospodăria și animalele de rele și de a asigura un an roditor și prosper.

 

Una dintre cele mai cunoscute superstiții spune că nu este bine să împrumuți sare în această zi.

 

De asemenea, este interzis „împrumuți” foc din casă în ziua de Înălțare, pentru a evita ghinionul și bolile în gospodărie.

 

Se spune că nu este bine să cultivi nimic după Înălțare, deoarece nu va rodi.

 

Un alt obicei specific acestei zile este tăierea unui smoc de păr din vârful cozilor de la vite și îngroparea lui în furnicare. În timp ce se îngroapă părul, se rostește rugăciunea: „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”. Se spune că în felul acesta, animalele vor crește sănătoase.

 

Citește articolul integral AICI