Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Alexandru Corneschi este unul dintre cei mai buni alergători ai României, dar puțini cunosc povestea impresionantă din spatele pasiunii sale.
"Voi alerga pentru tatăl meu, care este imobilizat în scaunul cu rotile de o boală degenerativă a sistemului nervos". Sunt cuvintele cu care Alexandru Corneschi a pornit în cele mai multe curse. Și niciodată nu le rostește cu deznădejde, dimpotrivă. Dragostea pentru tatăl său este cea care îi dă forță, încredere și bucuria de a termina în glorie un traseu.
Tatăl său a devenit un simbol. Al celor care nu mai pot alerga, al celor cu care soarta nu a fost îngăduitoare. Un simbol al învingătorilor, însă!
The Speed Project este o cursă unică în lume, începută în 2014. Participanţii intrați în competiție alergau din Los Angeles, California, până la Las Vegas, Nevada, pe o distanţă de 340 mile (aprox. 550 kilometri) în echipe de câte 6, în ştafetă.
Un singur român, Alexandru Corneschi, a luat până acum parte la acest proiect inedit, anul trecut.
”Rememorând experiența de anul trecut, mărturisesc că sunt foarte mândru nu doar de performanța obținută, locul al doilea la nivel internațional, cu un ritm de 3:44/km pentru parcurgerea celor 550 km de cursă, ci și pentru că am fost primul român care a alergat vreodată în cadrul The Speed Project”, a mărturisit Alexandru.
Cel mai dur moment trăit pe parcursul acestei experiențe a fost, spune botoșăneanul, atunci când ”a trebuit să acopere o distanță de 12 kilometri singur, prin deșert”.
”Am reușit să lupt cu teama de a alerga singur, noaptea, prin deșert. Cu toate că a fost extrem de dificil, a fost și momentul care mi-a adus cea mai mare satisfacție pentru că mi-am dat seama că orice frică poate fi depășită, trebuie doar să existe dorință și ambiție”.
Anul acesta, maratonistul Alexandru Corneschi a antrenat echipa care a luat startul în proiectul internațional inedit de alergare.
(2020, echipa coordonată de Alexandru Corneschi, foto: gsp.ro)
În contextul epidemiologic actual, organizatorii The Speed Project au gândit o variantă adaptată: alergătorii au efectuat cursa în locuri diferite ale Planetei, ținta fiind acumularea unui număr cât mai mare de kilometri în 31 de ore și 15 minute, recordul din 2019.
Echipa românească antrenată de Alexandru, care a participat în București, la începutul lunii septembrie, la The Speed Project Do It Yourself, a fost formată din 6 alergători (4 băieți și 2 fete).
În urma competiției desfășurată la începutul lunii septembrie, echipa adidas Runners Bucharest, antrenată de maratonistul Alexandru Corneschi, a ocupat locul 20 în lume, din 63 de echipe înscrise, în cadrul The Speed Project, cu 415 kilometri alergaţi în 31 de ore şi 15 minute.
Succesul echipei care a reprezentant România în această cursă s-a datorat determinării şi motivaţiei echipei de alergători şi unei pregătiri fizice excepţionale coordonată de Alexandru Corneschi, antrenorul echipei.
”Mă bucur că am avut ocazia de a participa la o cursă cum este The Speed Project şi din postura de antrenor, nu doar de alergător. În 2019, alături de alţi cinci alergători ai comunităţii globale adidas Runners am străbătut distanţa de 550 de kilometri dintre Los Angeles şi Las Vegas în doar 34 de ore şi 14 minute, însă recunosc că emoţiile trăite anul trecut înainte de cursă nu se compară cu cele trăite pentru echipa adidas Runners Bucharest pe parcursul întregii perioade de pregătire, dar mai ales în cele două zile de competiţie. Deşi alergarea este un sport individual, la TSP totul se întâmplă în echipă şi sunt foarte mândru de rezultatele echipei adidas Runners Bucharest. Vreau să felicit echipa formată din Cristina, Sorin, Cornelia, Dan, Claudiu şi Codruţ pentru că şi-a depăşit limitele şi au susţinut un ritm de alergare excelent, cu 10 secunde / km mai rapid decât în perioada de pregătire”, a spus Alexandru Corneschi, căpitan adidas Runners Bucharest.
Alexandru Corneschi s-a născut pe 17 iulie 1991, în Botoşani. Practică atletismul din adolescență. A fost elev la Liceul Sportiv Botoşani, unde a fost antrenat de prof. Daniela Iolanda Vieru (care este și antrenoarea pompierului maratonist Iulian Rotariu). După liceu, Alexandru a urmat cursurile Facultății de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Valahia" din Târgovişte, apoi un Master (Performanţă sportivă) la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău.
I-a fost mereu recunoscător antrenoarei sale de la Botoșani, cu care a lucrat și în vremea în care a fost sportiv la C.S Botoșani. Din toamna anului 2012 s-a transferat la Clubul Știința din Bacău, unde s-a antrenat cu Alexe Cristina.
Indiferent unde l-au dus pașii, de fiecare dată a revenit acasă, la Botoșani. Unde tatăl său l-a așteptat cu un zâmbet şi cu liniştea pe care doar ei, oamenii desprinşi de timpul nostru, sunt capabili să o creeze.
Tatăl lui Alexandru suferă de o boală degenerativă a sistemului nervos (scleroză) şi din anul 2006 a fost nevoit să îşi odihnească suferinţa în scaunul cu rotile.
"Picioarele sunt moarte, mâinile sunt şi ele foarte afectate, doar mintea mi-a rămas vie", obișnuiește să spună Ioan Pavel Alexandru.
(Părinții lui Alexandru, foto: prosport.ro)
Doctorii i-au spus că îşi va pierde și memoria, dar Dumnezeu nu prea citește tratatele medicale, așa că se laudă cu o memorie de invidiat. A jucat fotbal în tinerețe, iar la fostul IUPS, înainte de Revoluţie, s-a luptat cât a putut pentru echipa de dansuri a unităţii. Avea dansul în sânge, iar dragostea de cântec nu i-a dispărut niciodată.
L-a îndemnat pe Alexandru să nu mai stea pe loc. I-a simțit frământarea din glezne și potențialul uriaș. Prima medalie a fiului său a venit în 2006, la Campionatul Naţional de cros, juniori 3, la Sf. Gheorghe. Locul I cu echipa și locul 6 individual.
”Din acel moment am devenit dependent de cele 3 trepte ale podiumului", povestește Alexandru.
Au urmat, în anii ce s-au scurs, numeroase rezultate naționale, dar şi internaţionale: Campion Balcanic 2000 m. obstacole, Podium Balcanic Cros: junior2, junior1 şi tineret, participări la Campionate Europene de cros și alergare montană. Alexandru Corneschi a devenit repede campion naţional la maraton (tineret), obţinând locul I individual tineret (2h:33min), dar şi locul 1 cu echipa de tineret şi locul 3 cu echipa de seniori.
Acestea au fost cuvintele pe care le-a auzit cel mai des.
"Pe tata îl port în gând tot timpul. De fiecare dată înainte de concurs mă sună, mă întreabă dacă sunt pregătit, mă întreabă cum mă simt şi la final îmi spune: aleargă şi pentru mine", povesteşte în presa națională sportivul botoșănean.
Alexandru visează la Jocurile Olimpice. Fiecare cros, semi-maraton sau maraton începe cu un îndemn venit de la tatăl său, cel care l-a împins pe culoarul sportului şi al performanţei.
"Atletismul nu a fost prima mea dragoste. Eu îndrăgeam cam orice sport care implica efort, transpiraţie, dar în copilărie, în cartierul unde am crescut, fotbalul era pe primul plan. Mi-a plăcut de mic fotbalul, jucam mult, mereu cu băieţii de la scările alăturate, dar tatăl meu a sesizat că indiferent ce făceam, ajungeam acasă cu tricoul ud, transpirat tot, obosit, aşa că s-a gândit să îmi consum energia într-un mod mai organizat. Şi a zis să încercăm la Liceul Sportiv. Eram hotărât să merg acolo pentru fotbal", a povestit pentru ProSport botoşăneanul Alexandru Corneschi.
"Tata era ca mine, i-am semănat oarecum. Şi el a jucat fotbal în copilărie, la bunicii mei. A fost dansator de muzică de populară, el a înfiinţat aşa-numitul Colectiv de dans la el la serviciu. A fost energic în tinereţe", explică, în sursa citată, Alexandru Corneschi.
Pentru tatăl său, Alexandru a alergat în fiecare ediţie a cursei caritabile care se desfăşoară, în paralel, în 35 de mari oraşe ale lumii - Wings for Life.
"Povestea mea a început în fața blocului. Acolo mi-am petrecut o bună parte din copilărie. Înconjurat de prieteni, alergam de dimineața până seara", mărturisește sportivul.
(Foto: Facebook/Alexandru Corneschi)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: