În frig, cu straturi de haine și chipuri triste - 24 ianuarie, zi LUCRĂTOARE la Botoșani - GALERIE FOTO

Parlamentul României a decis ca ziua Unirii Principatelor să fie liberă. Bineînțeles, pentru bugetari. Pentru cei mai mulți botoșăneni  24 ianuarie este o zi normală de muncă, ca oricare alta.

 

Astăzi sărbătorim 160 de la Unirea Principatelor Române, prilej pentru care, mulți oameni sunt liberi astăzi. După cum era de așteptat, doar cei care lucrează la stat stau acasă, cei de la privat sunt nevoiți să meargă la serviciu ca într-o zi normală.

 

Am luat la pas orașul astăzi dimineață și am văzut că supermarketurile, librăriile, cofetăriile, florăriile, firmele de transport, saloanele de înfrumusețare, dar și unii comercianți din bazar și Piața Centrală sunt la muncă, în ciuda vremii.

 

L-am întrebat pe un botoșănean cu o tarabă pe care erau așezate diverse materiale din piele cum de nu și-a luat liber astăzi? Răspunsul a venit rapid:

 

”Am doi copii la facultate, oricum vânzare nu prea este, oamenii sunt săraci, taxele mari…”

 

Practic, acest bărbat, ca și multe alte persoane din Botoșani și nu numai sunt nevoite să muncească în zilele în care bugetarii stau acasă pentru a-și asigura un venit.

 

Din păcate, cei mai mulți nu sunt plătiți în plus pentru orele de muncă din această zi. Un șofer de la o firmă de transport ne-a spus că este o zi de lucru normală, fără recompense în vreun fel.

 

Totuși, unii angajatori își răsplătesc salariații care au ales ca astăzi să muncească. De exemplu, la un supermarket din Botoșani, un angajat primește astăzi 50 de lei în plus, iar o botoșăneancă de la o florărie ne-a zis că nu doar astăzi primește o recompensă, ci și de fiecare dată când Guvernul declară o zi liberă, iar ea alege să vină la serviciu.

 

”Da, astăzi este o zi mai specială, sunt plătită în plus.”

 

În plus față de companiile private, lucrează și unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică.

 

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie, se arată în Codul muncii.

 

Cert este că angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale și cei care nu acordă compensațiile cuvenite pentru munca în aceste zile riscă să fie amendați cu cel puțin 5.000 de lei și cu cel mult 10.000 de lei, conform avocat.net.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store