În fața patronatelor din confecții și a unor directori, prefectul scos din sărite de-un sindicalist: Practic, ce ne reproșați? VIDEO 

A fost o ședință a Comisiei de Dialog Social solicitată în Colegiul Prefectural pentru situația oamenilor dați afară de la Artsana. 

Prefectul Sorin Cornilă a răspuns solicitării și a convocat membrii comisiei pentru astăzi, de la ora 9:30. 

 

Disponibilizările colective,

 

de la Artsana au fost reluate cu cuvânt de expunere de Anca Apăvăloaie, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)

 

0

 

de angajați disponibilizează fabrica de confecții de la Botoșani. Ultimele date transmise către AJOFM arată că după emiterea notificărilor de concedieri colective 29 de angajați și-au depus demisiile. 

 

270 de salariați din producție urmează să intre în preaviz iar alți 65 urmează să ajungă la acet punct în următoarea etapă. 

Șefa AJOFM a făcut apel la acești salariați disponibilizați să se adreseze instituției personal, pentru că nu vor fi luați în evidențe „din oficiu”. 

 

De partea cealaltă, directorul AJOFM susține că la cererea locurilor de muncă din domeniul confecțiilor, pe piață sunt la acest moment disponibile 114 locuri de muncă care au fost comunicate de angajatori.

 

După prezentarea situației actualizate și a ultimilor demersuri, prefectul Sorin Cornilă a cerut celor din sală să inițieze o discuție proactivă în urma căreia toată lumea să aibă de câștigat. 

 

 

Salariații care-și caută de muncă pe de o parte și angajatorii care au nevoie de forță de muncă de cealaltă parte. Pentru că în sala Nicolae Iorga, pe lângă membrii știuți ai Comisiei de Dialog Social s-au aflat reprezentanții mai multor unități de producție din industria textilă. 

 

Cine-și mai închide porțile?

 

Înainte să ia efectiv cuvântul, pe fondul unor zvonuri vor mai exista și alte concedieri colective, Radu Fegher de la CNSLR Frăția a venit cu propunerea să fie trimise adrese oficiale către operatorii din domeniu pentru a se afla o situație concretă privitoare la numărul celor care ar urma să fie concediați. 

 

Radu Fegher, lider CNSLR Frăția

„Trebuie să vedem exact situația, adică să facem niște adrese către toate unitățile, pentru cei care au locuri de muncă disponibile, pentru cei care au în perspectivă să facă niște restructurări sau ceva. Adică, noi acum vorbim ipotetic. Vorbim discuții”,

 

Iar soluțiile găsite să fie aplicate unitar pentru toți botoșănenii care ar urma să-și piardă locurile de muncă și nu doar pentru cei de la Artsana. 

 

Prefectul Sorin Cornilă: „Noi suntem în fața unei situații noi acum, la nivelul acesta de...Trebuie să găsim o modalitate să intervenim...”. 

 

Nu a fost lăsat să-și termine ideea pentru că sindicalistul a continuat să fie vehement: „Aceeași dezbatere nu am avut-o pentru Formens sau mâine, poimâine vine Serconful, sau Doamne ferește altcineva. Haideți să găsim o procedură pentru toată lumea”. 

 

A fost rândul șefei AJOFM să intervină cu explicații:

 

„La Formens a fost o concediere parțială, în final, din peste 100 de salariați au ajuns în evidența noastră 60 de salariați care au beneficiat de servicii. La ora actuală mai sunt cred că puțin peste 10 persoane care nu au un loc de muncă. Sunt peste 20 de persoane care au fost preluate de Formens înapoi în acea perioadă de 40 de zile”.

 

 

 

Prefectul Sorin Cornilă a revenit la Radu Fegher: „O secundă, practic ce ne reproșați?”. 

 

Răspunsul a venit simplu și anume să fie acea implicare necesară pentru ca impactul social sau financiar să fie diminuat. 

 

Păi, asta încercăm, ne-am întâlnit aici să găsim soluții. Tocmai v-a spus doamna că pentru persoanele respective de acolo s-au găsit soluții”, a răspuns prefectul Sorin Cornilă, completat fiind din nou de Anca Apăvăloaie care a declarat că la acest moment nu există alte notificări de disponibilizări colective: „Noi discutăm și oferim măsuri pentru ceea ce suntem informați oficial. Nu discutăm și nu oferim măsuri pentru ceea ce se discută în piață, la un anumit moment”.

 

Sindicaliștii vor confecțiile

 

Și s-a ajuns într-un final la punctul dorit și anume ca și salariații din confecții, cei mai numeroși momentan la Botoșani să fie constituiți în organizații sindicale. 

 

Radu Fegher, lider CNSLR Frăția

„Ideea era să acceptați sindicatele. Nu toate sindicatele sau majoritatea sindicatelor nu vor răul unității. Deci, am mai spus și o repet, sindicatele, liderii sindicali, doresc ca unitatea să continue și să aibă locuri de muncă. Doresc să ajungă oamenii să beneficieze de pensii. Deci, blochează activitatea sau împiedică activitatea”

 

„Nu înțeleg ce vreți să spuneți. Fiți mai concret. Ce să facă sindicatul în momentul de față?”, a întrebat din nou Sorin Cornilă, răspunsul fiind faptul că un sindicat poate apăra altfel drepturile salariaților care devin astfel mai informați și mai organizați. 

 

Iar în cazul angajaților de la Artsana, aceștia au avut trei reprezentanți care au vorbit în numele lor.  

 

Mai multe detalii în materialul video de mai jos: