În buric de târg, botoşănenii nu dau „doi lei” pe Eminescu

 

Marele poet naţional Mihai Eminescu pare să stârnească interesul majorităţii botoşănenilor numai în preajma zilei sale de naştere sau ca motiv de laudă cu privire la faptul că s-a născut în zona Botoşanilor. În rest, poetul nepereche rămâne îngropat într-un nor de indiferenţă mai ales în rândul tinerilor din noua generaţie.

Recent, adică undeva prin luna mai autorităţile judeţene au deschis un punct informatic turistic situat pe Pietonalul Unirii de unde iubitorii versurilor lui Eminescu pot cumpăra cărţi poştale, pliante sau ghiduri. Toate la preţuri extrem de accesibile pentru Botoşani însă ocolite de locuitorii oraşului care fie preferă să-l omagieze pe marele poet în lumea virtuală fie, deloc. 
Nu vine nimeni să cumpere deşi sunt preţuri foarte mici, 90 de bani un pliant, sau un ghid al Memorialului Ipoteşti, 12 lei şi uitaţi-vă ce calitate are, şi este cuprins tot istoricul casei, a familiei, tot. Din mai şi până acum avem încasări de 100 de lei…puţin. Nu ştiu ce o să facem pe timpul iernii…”, a explicat Ana Maria Ştefan, custode sală a Memorialului Ipoteşti.

Singurii care mai păşesc în chioşcul de termopan de pe pietonal sunt turiştii străini cazaţi la hotelul din apropiere, avizi în a vizita cele mai reprezentative locuri ale urbei sau judeţului şi care solicită hărţi. „Străinii sunt cei care vin şi întreabă, cei de la hotel întreabă de o hartă a oraşului sau a judeţului, noi am făcut un memoriu şi l-am transmis la Memorial iar apoi la Consiliul Judeţean”, a mai spus angajata de la Memorial.
Programul de funcţionare al punctului turistic de pe Pietonalul Unirii este cuprins în intervalul 9:00 – 17:00. Pentru a mai atrage cât de cât interesul botoşănenilor, reprezentanta Memorialului Ipoteşti este de părere că poate ar trebuie comercializate şi materiale despre alţi botoşăneni care au scris istorie cum ar fi George Enescu sau Nicolae Iorga.
CITEŞTE:
 „Sunt o babă comunistă”, premieră la cinema după cartea unui botoşănean