Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are evidența numărului de certificate de concediu medical acordate în anul 2023.
În România au fost acordate în total, în anul 2023, 3.361.223 de certificate de concediu medical, arată datele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitarea HotNews.ro.
În top 10 al județelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate în 2023 apar, pe lângă București și județele cele mai populate, precum Cluj, Iași sau Timiș, și județele Prahova (locul 3 la nivel național la certificate de concediu medical), Mureș (locul 5 la nivel național), Sibiu (locul 7 la nivel național), Argeș (locul 9) și Brașov (locul 10).
În top 10, pe locul 8 la nivel național, figurează și A.O.P.S.N.A.J. - Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.
Integrat în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 31, în județul Botoșani au fost acordate 43.516 de certificate de concediu medical, raportat la populaţia stabilă a judeţului care este de 412.626 persoane în prezent.
La polul opus, județele cu cele mai puține certificate de concediu medical acordate sunt Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș, însă trebuie ținut cont și de faptul că în aceste județe, și numărul de locuitori este mai mic decât în județele din top.
Numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat același cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu și numărul persoanelor - nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidență a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care suferă.
Potrivit legislației din România, o persoană poate beneficia de concediu medical de la o perioadă minimă de 4 zile - certificat acordat de medicul de familie pentru afecțiuni minore - până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic.
Unui pacient oncologic care primește concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe certificate, concediul medical fiind prelungit periodic.
Citește mai departe AICI
(Foto: Realitatea Medicală)