Imagini spectaculoase cu ”catedrala” orașului, una dintre cele mai mari biserici parohiale din Moldova - GALERIE FOTO

Este o construcție unicat, concepută la nivelul cerințelor actuale pentru un lăcaș de cult ortodox.

 

Biserica de tip catedrală ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este considerată a fi cea mai mare construcție bisericească din municipiul Botoșani și una dintre cele mai mari biserici parohiale din Moldova. În fapt, un complex bisericesc ortodox modern, destinat cu precădere activității liturgice, dar și unor activități filantropice, culturale și religioase deosebite.

 

Săptămâna trecută, imagini cu stadiul construcției au fost făcut publice, odată cu un apel din partea parohiei.

 

”Cu ajutorul lui Dumnezeu și susținerea dvs., s-a mai realizat o etapă din construcția bisericii. Rugăm să ne ajutați cu donații în contul: Parohia Sf. Apostoli Petru și Pavel Botoșani IBAN: RO64RNCB.0041.0412.1211.0001 B.C.R.- Botoșani”,

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel Botoșani

 

 

Ridicată pe un teren lăsat prin testament în 1936

 

În perioada anilor 1990 – 1995, din inițiativa preotului paroh Tănasă Petru, împreună cu enoriașii Parohiei ”Sf.Nicolae” Popăuți, reprezentanți prin Adunarea Parohială și Consiliul Parohial, s-au îndeplinit și susținut toate demersurile legale către Primăria Municipiului Botoșani, privind retrocedarea terenului, în suprafață de 3000 mp situat la intersecția străzilor Calea Națională, str. Sucevei și Bulevardul Mihai Eminescu în scopul construirii unui nou locaș de cult ortodox.

 

Terenul în cauză provine din donația preotului iconom stavrofor Alexandru H. Simionescu, fost protoiereu al județului Botoșani, și a fost lăsat Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți, prin testament, în anul 1936.

 

Consiliul Municipal al Primăriei Botoșani, prin Hotărârea nr. 25/ 31.03.1995, recunoaște dreptul de proprietate și atribuie Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți terenul revendicat în suprafață totală de 3000 mp cu precizarea ”în scopul realizării obiectivului Biserica Catedrală Sf. Apostol Petru și Pavel”.

 

Prin aleasa purtare de grijă a Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, biserica ”Sf. Nicolae” Popăuți devine mănăstire și, începând cu data de 1 mai 1995 se înființează noua parohie cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani, unde, în conformitate cu Decizia nr. 1917/ 1995 a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, este încadrat preot Tănasă Petru, în funcția de paroh. În calitatea de preot paroh al Parohiei ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preotul Tănasă Petru va continua toate demersurile necesare, în vederea elaborării Proiectului de execuție, privind realizarea unei biserici tip catedrală. Proiectul de execuție a fost elaborat în anul 1995 de un colectiv de specialiști din municipiul Iași condus de dr. arhitect Sasu Ioan și prof.dr.ing. Mihalache Adrian. Proiectul întocmit pentru obținerea autorizației de construire a fost aprobat în anul 1996 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de Comisia de Avizare a Lăcașurilor de Cult a Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului din București și de Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

 

Forma bisericii

 

În planul bisericii s-a optat pentru forma de cruce (greacă) ce înglobează jertfa lui Hristos și mântuirea creștină, pătrunderea în biserică însemnând intrarea în credință, adunând credincioșii în cele patru puncte cardinale.

 

Dimensiuni. Biserica are dimensiunile în plan 35,95 x 24,25, dezvoltată pe vertical – demisol, parter, etaj 1, etaj 2 (cafas), etaj 3 și 4 (gardene și clopotniță), având înălțimea totală – calculată de la nivelul parterului – deasupra demisolului, de 30,07 m.

 

Volum total de construit – 11.374,4 mc.

 

Simultan, în funcție de slujbe (hram, Înviere etc.) poate adăposti peste 1000 persoane.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store