Sunt frumoase, delicate, dar și foarte fricoase. Simt prezența omului de la câteva sute de metri, fiind printre cele mai vânate animale.
Imaginile au fost surprinse la ultima cădere masivă de zăpadă în județul Botoșani. Pe 7 aprilie 2023, după cum a precizat autorul fotografiilor – Silviu Foca – postate pe pagina Turist în Țara Mea.
”Cum s-ar spune: tot răul spre bine. Cu zăpada asta neașteptată sunt mai ușor de reperat căprioarele pe câmpurile albe”, a scris autorul imaginilor surprinse pe câmpurile din județul Botoșani.
Potrivit specialiștilor, iarna, atât căpriorii, cât şi căprioarele se adună în familii restrânse (10-20 indivizi, chiar mai mulţi în zonele de câmpie), călăuzite de un ţap.
Căprioarele sunt foarte fricoase. La orice mişcare suspectă încetează să mai pască, ridică privirea şi cercetează cu îngrijorare împrejurimile. Atât căprioara, cât şi căpriorul, atunci când sunt în pericol fug repede, sărind peste obstacole cu ușurință.
Cel mai dezvoltat simţ al căprioarelor este mirosul, apoi auzul. Căpriorul simte mirosul omului de la câteva sute de metri (200-300 m) dacă vântul este prielnic. În perioadele când atmosfera este uscată, căprioarele stau ascunse în desişul pădurii, deoarece nu mai pot sesiza mirosurile, ca în perioadele umede.
Imaginile au atras multe aprecieri din partea internauților.
”Mă bucur să văd că încă mai există căprioare! Credeam că au fost decimate din cauza vânării necontrolate, cum se întâmplă în ultimii ani în România”, a scris Stelian Apostolu.
(Foto: Facebook / Turist în Țara Mea – Silviu Foca)