Valeriu Iftime a onorat cu prezența în calitate de președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA).
A făcut-o la semnarea contractului de lucrări pentru reabilitarea, în premieră, a clădirii în care funcționează Palatul Administrativ.
Un mastodont moștenit din comunism care s-a degradat de-a lungul anilor și care va fi modernizat la o distanță de peste cinci decenii de la darea în folosință.
Într-un râu de felicitări care au curs la microfon pentru cei implicați în proiect, Valeriu Iftime a avut propria viziune în acest proces de modernizare.
„Ne bucurăm că am semnat un contract. Nu știu, hai să ne bucurăm peste trei ani când vedem ce s-a întâmplat. Eu pun o întrebare, dacă cineva poate să răspundă. Cât consumă astăzi această clădire a prefectului și a Consiliului Județean, cât combustibil primar consumă astăzi și care este perspectiva de consum după reabilitare?”
Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț
„Avem datele tehnice, o să vi le dăm ulterior, este făcută o analiză”, i-a răspuns prefectul Sorin Cornilă.
Netulburat, președintele grupului de firme Elsaco a continuat și s-a întrebat (retoric probabil) dacă a existat vreo persoană care să acorde atenție unui aspect atât de important pentru funcționalitatea unei clădiri emblematice: „Sunt multe lucruri pe care le anunțăm și le fluturăm în aer ca să spunem: Doamne, ce multe am făcut. Pompa de căldură cu panouri fotovoltaice este o chestiune și dacă aveți și o acumulare sau o stocare de energie”.
Fără intenție de inducere a unei unde de pesimism, antreprenorul botoșănean a avertizat asupra „problemelor care pot apărea pe parcursul lucrărilor” și a arătat că se va putea insera în atmosfera de sărbătoare doar dacă la finalul acestora se va constata că amprenta de carbon este mai mică. Iar asta ar însemna că într-adevăr s-a făcut un lucru bun.
„E frumos un eveniment de ăsta să ne lăudăm că...sau ne lăudăm, să afirmăm că facem un lucru frumos cu această clădire dar credeți-mă că orașul Botoșani ca și Dorohoi de altfel se află într-un dezastru energetic la încălzire publică. Astăzi știți că peste jumătate din combustibilul primar din România este din consumul de încălzire al populației. În condițiile în care raportul dintre preț și confort este unul dezastruos”,
Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț
Spre final a reamintit de fondurile generoase de 17 miliarde de euro oferite prin PNRR pentru modernizarea sistemelor publice de termoficare.
Niciun proiect la Botoșani.
„Nu vreau să stric evenimentul dar sunt responsabil să spun asta, sunt momente importante pe care nu trebuie să le pierdem. Bani europeni care sunt acum în România nu o să mai fie la nesfârșit, avem 15 ani de când ne-am bucurat de bani europeni”, a încheiat Valeriu Iftime.
Palatul Administrativ a fost dat în folosință în anul 1972.