Iftime în fața șefilor județului: Nu poți de 7 ani să nu ai teatru, că este dărâmat

Municipiul Botoșani riscă să preia din soarta satelor românești care ajung să fie depopulate, oamenii alegând viața la oraș sau străinătatea. Și nu numai Botoșani ci toate orașele mici care sunt ocolite de industria mare, din varii motive, de la lipsă de forță de muncă la infrastructură proastă.

 

Asta crede Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț care, invitat la Prefectură la Comisia de Dialog Social (CDS) a vorbit despre Botoșani, despre mediul de afaceri și oameni în general.

 

La acest moment, botoșănenii născuți aici preferă să plece în alte orașe mai mari sau chiar în alte țări. Și asta pentru că, la Botoșani nu li se asigură condițiile de care au nevoie pentru a rămâne. Pentru a alege acest oraș.

 

 

„E clar că lumea se va polariza. Noi ne vom depopula continuu. Vor pleca de la noi în altă parte. Și asta o putem numi chiar concurență neloială. Dacă noi am avea un drum rapid Botoșani – Iași poți delocaliza inclusiv birourile, sunt servicii suport care se pot face și la Botoșani. Numai că problema este altundeva. El când iese la serviciu trebuie să meargă undeva”,

Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț Botoșani

 

Pe lângă o legătură rapidă cu cel mai apropiat nod economic și strategic, adică Iașul, Valeriu Iftime crede că este nevoie și de altfel de activități în Botoșani, pentru petrecerea timpului liber. A făcut referire și la Teatrul Mihai Eminescu care de șapte ani de zile prezintă orașului imaginea unei ruine.

 

„Este imposibil să nu faci bucata aia de 3 km oricare ar fi soluția, nu există explicații. Cum de exemplu, toată lumea reproșează și vă spun și dv. că avem un teatru aici în față și este dărâmat. Nu poți de 7 ani să nu ai teatru. Am avut discuții și cu firme, bineînțeles că nu e cel mai important, dar e important și ăsta. Pentru că dacă vii și stai la Botoșani, la ce să stai la Botoșani? Toată lumea vrea să plece din Botoșani? De ce? Pentru că nu am unde să stau sâmbăta”,

Valeriu Iftime, președinte Camera de Comerț Botoșani

 

Președintele Camerei de Comerț a mai spus că a participat la un studiu pe 620.000 de copii de liceu cu întrebări focusate despre cum și unde își văd viitorul. Peste 60% au răspuns că în străinătate. Doar 5% au spus că vor să fie muncitori.

Puțini aleg Botoșaniul. Și majoritatea sunt educați și influențați cu precădere, de familie. Așadar, familiile tinere de la Botoșani au nevoie de un impuls și condiții care să îi determine să rămână.

Cu părinții să faci educație pentru ca fiii sau fiicele lor să creadă că viitorul poate fi în Botoșani, crede Valeriu Iftime.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store