Ieșenii impresionați de Parcul Cornișa: Ne dă lecții!

Zona de agrement de la Ciric comparată cu parcul regional de la Cornişa ridică serioase întrebări despre cum s-au cheltuit banii europeni la Iaşi, scriu reporterii de la Ziarul de Iași. 

 

Cu 5 milioane de euro în plus, la Botoşani s-a defrişat o suprafaţă dublă de teren, s-au făcut un lac şi un râu artificial, un patinoar şi un bazin acoperit cu dimensiuni olimpice. Conform proiectului, se va putea face rafting. Primarul din Botoşani îi aşteaptă pe ieşeni în parcul care se va inaugura în iulie. Sunt 130 de kilometri, aceeaşi distanţă ca până la Piatra Neamţ, unde ani de zile ieşenii au mers la ştrand. Este o investiţie cu fonduri europene a Primăriei Botoşani, iar autorităţile locale vor iniţia o campanie de promovare inclusiv în capitala Moldovei pentru atragerea de turişti. După ce ani la rândul ieşenii au căutat distracţia la ştrandul din Piatra Neamţ, acum Botoşaniul ar putea deveni un concurent pentru Iaşi în ce priveşte zonele de agrement. Faţă de Ciric, parcul regional Cor­nişa oferă vizitatorilor un număr mai mare de facilităţi, în contextul în care costurile pentru amenajarea zonei de agrement sunt cu 50% mai mari decât la Iaşi, dar su­prafaţa de teren amenajată, o fostă păşune, este cel puţin dublă, scrie sursa citată.


Zona de agrement se întinde pe o su­prafaţă de aproape 50 ha, unde sunt amenajate în prezent, printre altele, piscine exterioare cu plajă, un râu artificial de aproape 300 m pentru tubbing & rafting, un lac artificial pentru plimbări cu barca/hidrobicicleta, un bazin de dimensiuni olimpice, terenuri de sport, patinoare artificiale şi un amfiteatru în aer liber. În timp ce la Ciric a fost defrişată o parte din pădure pentru a face loc şi unui telescaun care s-a dovedit a fi inutil, la Cornişa au fost făcute împă­duriri pe o suprafaţă de peste 25 ha, iar pe alte 16 ha au fost plantaţi arbuşti. Potrivit primarului din localitate, Ovidiu Portariuc, vizitatorii pot opta pentru activităţi recrea­tive precum înot, sărituri în apă de la tobogan, sărituri la trambulină, plajă, hochei, patinaj pe gheaţă, patinaj pe role, tenis de câmp, baschet, fotbal, curling sau tubbing. „Investiţia în parcul regional ajunge la circa 15 milioane euro. Proiectul a fost pornit de la firul ierbii, acel teren era păşune anterior. Cons­trucţia parcului a început în 2013, este un proiect complex din punct de vedere tehnic, ”Vom face inaugurarea în iulie 2016. Vom face campanie de promovare în judeţe precum Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi“, a spus Portariuc. Po­tenţialul parcului regional a atras şi o participare numeroasă la o licitaţie pe care Primăria din Botoşani o va organiza la începutul lunii aprilie. Nu mai puţin de 18 firme s-au înscris pentru concesionarea de terenuri în care să fie amenajate spaţii de alimentaţie publică şi comerciale, potrivit lui Portariuc.


„Concesionăm terenurile pentru o perioadă de 10 ani, pe 4 aprilie va avea loc licitaţia, sunt firme în­scrise şi din alte zone ale ţării“, a adăugat primarul din Botoşani.


El a adău­gat că accesul în parcul regional va fi gratuit, dar la unele facilităţi (patinoare, piscine etc.) intrarea va fi contra cost. Parcul se află la ieşirea din Botoşani pe E58 spre Suceava, la circa 130 km de Iaşi.


Conform studiului de fezabilitate, ne aşteptăm în primă fază la circa 1.500 - 2.000 de vizitatori pe zi, dar, odată cu promovarea acestei investiţii, cred că va deveni un obiectiv de interes regional“, a conchis Portariuc. În perioada 2010 - 2014, Primăria Iaşi a investit în amenajarea zonei de agrement Ciric peste 10 milioane euro, jumătate din finanţare fiind nerambur­sabilă. Portariuc a refuzat să facă o comparaţie între Cornişa şi Ciric, dar a spus că a vizitat zona de agrement de la Iaşi cu fiul său, fiind atras de parcul de aventură unde se fac căţărări.