Iese scandal internaţional: Greenpeace a sesizat gărzi şi ministere pentru măgăriile genetice de la Botoşani 

După ce echipa Greenpeace a constat în urmă cu câteva zile faptul că în anumite localități din județul Botoșani există soia modificată genetic, s-a luat măsura ca împreună cu autoritățile județene să se meargă din nou pe teren pentru prelevare de probe. Se pare însă că persoanele competente din Botoșani nu și-au oferit disponibilitatea de a da o mână de ajutor echipei, ridicând astfel nepăsătoare din umeri. 

 


Comisie specială din Botoșani pentru prelevare de probe

Totul a început în data de 25 septembrie 2014, atunci când reprezentanții Greenpeace Romania au efectuat teste genetice pe teren și au prezentat autorităților rezultatele obținute  atât pe teren cât și rezultatele de laborator (Umweltbundesamt, Viena)  care atestă prezența soiei modificate genetic în Botosani. Rezultatele  au fost prezentate comisarilor de la Garda de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor.
Așadar, în urma discuțiilor cu reprezentanții din Botoşani, s-a stabilit ca în data de 26 septembrie 2014, vineri, la prima oră, o comisie  specială să preleveze probe de soia din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În fața faptului împlinit, autoritățile au fost indisponibile

Potrivit reprezentanţilor Greenpeace, autoritățile botoșănene au cam pus bețe în roate, în primul rând, pentru indisponibilitatea unor reprezentanți de a merge pe teren, lipsa mijloacelor de transport pentru a preleva probele, imposibilitatea de a identifica proprietarul terenurilor cultivate inainte de prelevare și. nu în ultimul rând, solicitarea ca plata contravalorii testelor de laborator sa fie suportată de către notificator.
Aceste fapte denotă lipsa de interes a autorităților de a respecta legea și de a lua măsurile care se impun. Aceste aspecte au fost semnalate astăzi, printr-o scrisoare oficială, următoarelor instituții, impreună cu o serie de solicitări: Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale; Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice; Garda Națională de Mediu; Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu; Direcția pentru Agricultură Județului Botoșani”, au scris reprezentanții echipei Greenpeace.
CITEȘTE:
 Greenpeace a găsit culturi de soia modificată genetic în județ – AFLĂ zonele