IATĂ ce spune Flutur: CINE a dus de fapt romii în Centrul Vechi

Fenomenul Centrul Vechi și populația regăsită frecvent în această zonă a orașului este un subiect delicat prin prisma unor rigori legislative care permit anumite libertăți pentru minoritari și restrângeri pentru majoritari.

 

Conducerile administrațiilor publice locale de la Botoșani și-au tot dat concursul, fără succes, de a rarefia această zonă și de a-i reda vitalitatea socială meritată.

Și au tot curs acuze, moștenite din primar în primar, însă realitatea din Centrul Vechi este neschimbată.

 

”Proprietatea în Centrul Vechi este mixtă și o știți cu toții, sunt proprietari, asta este. Au dobândit acele clădiri. Dar odată cu proiectul PHARE prin care am intrat să reabilităm Centrul Vechi am găsit atunci o oportunitate și de a rarefia un pic CV față de foștii chiriași. Nu știam cum să o facem atunci foarte bine, dar în timp ce se lucra am găsit o parte din soluții”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Atunci, spune actualul primar, s-a procedat în primă fază la evacuarea chiriașilor pentru derularea lucrărilor. Ulterior, o treime din locuințe au fost stabilite să fie de serviciu pentru actori, polițiști locali sau funcționari.

 

”Întâmplarea face că noi nu am recepționat CV înainte de iunie 2012. Iar cei care au venit la conducerea Primăriei după iunie 2012 au decis ca, cei evacuați atunci să vină înapoi în CV. Vă spun lucrul acesta ca să nu mai spună cineva că Flutur a dus romii în CV. Repartițiile și repopularea CV s-au făcut după ce am plecat eu de la Primărie în 2012, fenomenul există în continuare”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Odată clarificat acest aspect, Cătălin Flutur a trecut mai departe și a dorit să clarifice și intenția de mutare a romilor din centrul istoric al orașului.

 

”E frumos așa să spunem că vor pleca… dar unde? Dar cum? Dar când? Dar pe ce bani? Pe strada Ion Creangă nu există nimic. Nu există nici un proiect la Ministerul Dezvoltării depus de Primăria Botoșani ca să facem locuințe modulare acolo. Nu există un proiect care să gestioneze acest proiect. Și mai mult decât atât, pe locuitorii de pe Ion Creangă i-a întrebat cineva?”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

Primarul consideră că ar fi trebuit organizată o dezbatere pentru consultarea populației. Însă cel mai probabil, oricare ar fi zona stabilită din oraș pentru mutarea romilor, puțini sau chiar deloc ar fi majoritarii care ar accepta să le fie vecini. (G.E.)