Hectare întregi mistuite de flăcări din cauza neatenției: Exista pericol de extindere

Mai mulți cetățeni din județul Botoșani erau să provoace adevărate incendii după ce au aprins focul pentru distrugerea resturilor vegetale de pe proprietățile personale.

 

Flăcările se extindeau amenințător

Spre exemplu, la Stăuceni, Agafton (comuna Curteşti), Manoleşti Deal (comuna Mihai Eminescu) şi Buimăceni (comuna Albeşti) patru focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de cca. șase hectare. Intervenţia promptă a forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a prevenit extinderea flăcărilor la clădirile din apropiere.
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, a fost identificată şi sancţionată contravenţional persoana care a generat incendiul de vegetaţie uscată produs pe raza localităţii Agafton. În cazul celorlalte trei incendii se continuă cercetările, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, pentru identificarea şi sancţionarea cetăţenilor care au aprins focul.

Botoșănenilor le este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului

”Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.”, se arată în comunicatul de presă remis de ISU Botoșani.
De asemenea, botoșănenilor le este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Pompierii recomandă curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
CITEȘTE:
 Bilanț 2014: Vieți salvate în ultima clipă de pompieri, incendii puternice și accidente rutiere la Botoșani