Haos la anveloparea termică prin asociaţii, OG modificată, Guvernul nu are bani

 

Guvernul a modificat ordonanţa privitoare la programul naţional prin care cetăţenii pot efectua reabilitări termice prin asociaţii cu sprijin de la stat. Actul normativ a fost adoptat în şedinţă care a avut loc în cursul săptămânii care tocmai s-a încheiat. În acelaşi timp însă, solicitările pe această temă înregistrate în 2010 au rămas neonorate, din cauza crizei financiare, iar programul suspendat.

Practic în şedinţa de Guvern care a avut loc miercuri, 24 august 2011, prin modificarea normativului, s-a decis ca lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractarea creditelor cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată se completează şi cu lucrări de reparare sau închidere a balcoanelor. O altă modificare se referă la facilitatea accesului la creditare a beneficiarilor de credite bancare cu garanţie guvernamentală: asociaţiile de proprietari devin eligibile dacă nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor la utilităţi. Ceea ce înseamnă că, la Botoşani doar câteva dintre asociaţiile de proprietari s-ar putea bucura de aceste modificări legislative, neavând înregistrate restanţe mai mari de două luni. “Este asociaţia nr.1 la care sunt eu preşedinte, chiar ieri am plătit la zi, este asociaţia nr. 4, dacă mai sunt asociaţii sunt cele de scară, eu vă spun că nu toate fac parte din federaţie, dar sunt cred că în jur de 10 sau 15”, a precizat Petrică Butnariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) din Botoşani (foto dreapta).
Executivul impune noi reguli, dar “uită” să deconteze banii din 2010
Culmea este faptul că, programul privind anveloparea blocurilor cu ajutor de la stat a cam intrat în impas în 2010. Şi asta în ciuda faptului că, în decursul anului precedent, botoşănenii au arătat disponibilitate pentru această acţiune prin care costurile pentru acest proiect sunt susţinute de Guvern în procent de 50%, de consilii locale în proporţie de 30% în timp ce locatarilor le revine o cotă parte de 20%. Potrivit preşedintelui FAP, banii de la stat nu ar mai fi fost decontaţi, iar lucrările nu au mai fost executate.  “În 2010 s-a spus să facem toate acţiunile legale către autoritatea locală privind derularea legală a reabilitării termice. S-a făcut la nivel naţional şi apoi am primit că ei nu mai au bani, am ridicat problema şi la nivel de ministru al dezvoltării dar nu am primit nici o promisiune, în care am motivat că avem şi trei blocuri spre consolidare. Au rămas neonorate şi autorităţile pot prezenta documente. În procent de 80% asociaţiile au demarat aceste acţiuni pentru reabilitare şi au făcut demersuri. În timp, sub aspectul acestei crize au transmis că nu au bani”, a mai spus Petrică Butnariu. Mai mult, în alte judeţe ale ţării, lucrările de anvelopare termică au fost executate însă statul nu le-a mai decontat nici până în prezent. În decursul anului precedent, au fost anvelopate termic prin asociaţiile de proprietari, un număr de 10 scări de bloc.

Gabriela ERDIC