Guvernul a pregătit amenzi pentru sătenii care îşi lasă terenurile pârloagă

 

Executivul a emis un normativ la finele anului 2011 prin care este reglementată activitatea din domeniul agriculturii şi care cuprinde o serie de sancţiuni pentru deţinătorii de suprafeţe agricole care lasă terenurile nelucrate.

Terenurile pârloagă sunt catalogate ca fiind orice suprafaţă de teren arabil, păşuni permanente, culturi permanente cu destinaţia agricolă, care au fost utilizate anterior pentru activităţi agricole sau alte tipuri de teren extravilane sau intravilane care în cursul anului de referinţă pentru anchetă nu mai este lucrat sau nu participă la rotaţii a culturilor. „Deţinătorii de terenuri au obligaţia să igienizeze terenurile prin efectuarea lucrărilor conform tehnologiei. Nerespectarea acestor condiţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 400 de lei per hectar pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate aceste prevederi. Amenda este de 200 de lei pentru primul an, 300 de lei pentru anul al doilea, 400 de lei începând cu al treilea an consecutiv de contravenţie”, a declarat Cristian Delibaş, director executiv Direcţia Agricolă Botoşani. Verificarea şi constatarea se va efectua de către inspectorii din cadrul direcţiilor agricole şi a agenţiilor de plăţi şi intervenţii pentru agricultură.
Potrivit conducerii Direcţiei Agricole la nivelul judeţului Botoşani nu ar exista probleme din punctul de vedere al terenurilor rămase necultivate. „În ultimii ani comasarea terenurilor şi-a făcut efectul şi în judeţul Botoşani, suprafeţe mari agricole s-au comasat, societăţile agricole au investit în agricultură, în tehnologii de ultimă generaţie şi atragerea de fonduri europene”, a mai spus Cristian Delibaş. Judeţul Botoşani deţine o suprafaţă totală de aproximativ 280.000 de hectare de teren agricol arabil şi păşuni, din aceasta procentual doar 5% rămânând nelucrat în principal acolo unde există alunecări de teren. (G.E.)