Executivul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea a peste 310,4 milioane de lei pentru acoperirea unei părți din costurile cu încălzirea populației, în sistem centralizat.
Cabinetul demis a decis, prin Hotărâre de Guvern, să aloce peste 310,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației, a transmis Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).
Astfel, banii au fost alocati pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la nivelul instituției.
Hotărârea vine după ce premierul demis Florin Cîțu se întâlnise, online, în 1 noiembrie, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, care trimisese anterior Ministerului Finanțelor un document cu sumele de care au nevoie municipiile, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat.
„Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”,
Cseke Attila, ministrul demis al Dezvoltării.
Din informațiile transmise de Ministerul Dezvoltării nu sunt transmise criteriile de alocare. În timpul videoconferinței cu primarii de municipii, premierul demis Florin Cîțu a precizat că banii vor fi dați strict pentru subvenție, nu pentru „amenzi, pentru plăți restante”, și a solicitat edililor să agreeze un set de principii.
„Vreau să fi clar dacă cădem de acord asupra principiilor, după aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm – nu știu – cât să dăm pentru fiecare gospodărie? Avem o sumă, X, pe care o alocăm din fondul de rezervă, sunt nu știu câte, Y, familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabil. Deci sunt mai multe variante, dar vreau să agreăm principiile pe care le vom folosi pentru alocarea acestor sume ca să nu avem după aceea discuții că la un UAT (unitate administrativ-teritorială – n.r.) se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem”,
spunea atunci Florin Cîțu.
În această fază, fără puteri depline, Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență.
Suma alocată municipiului Botoşani este de 6,3 milioane lei.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: