Prin fața ogrăzii familiei Iureț din comuna Corni, trec, în zilele bune de vară, zeci de camioane în fiecare zi care transportă pietriș din apele reci ale Siretului. Până acum câțiva ani, când drumul din fața casei nu era asfaltat, Elena Iureț trebuia să spele geamurile o dată la două, trei zile, la cât de mult praf se depunea. Însă de când au asfalt, de ani buni, se preocupă doar de zgomotul mașinilor de mare tonaj și nu mai are grija prafului.
Imaginea ilustrată mai sus face parte dintr-un puzzle din care lipsesc însă multe piese. Scenariul este incomplet. La momentul actual, drumul care trece prin fața casei familiei Iureț și a multor altor locuitori ai comunei, este unul asfaltat, într-adevăr. Pentru modernizarea acestuia și a altor drumuri județene, s-a accesat un credit uriaș pe vremea când președinte al Consiliului Județean Botoșani era Constantin Conțac.
Concret, drumul județean DJ 208 H Corni – Sarafinești, a intrat în calcule pentru împrumutul bancar făcut în anul 2006 la inițiativa fostului președinte al CJ Botoșani, împrumut în valoare de 60 milioane lei pentru reabilitarea mai multor tronsoane de drum. Pentru cel amintit mai sus, contractul a fost semnat de asocierea SC Construct Com SRL și SC Drumuri și Poduri SA Suceava care a câștigat licitația publică pentru o sumă de mai bine de 7 milioane lei.
Vezi mai jos povestea din spatele asocierii păguboase, care nu era nimic mai mult decât un paravan pentru afacerile lui Conțac:
[[readotherarticle:botosaneanul.ro:2473:Judeţul plăteşte rate pentru afacerile lui Conţac ]]
Ideea este alta: că s-a tăiat panglica drumului vreo patru ani mai târziu – mai exact, inaugurarea drumului nou-nouț s-a făcut pe 19 noiembrie 2010, ora 11:00 – drumul a început să fie tot mai utilizat de șoferi, iar județul a continuat (și continuă) să plătească ratele către bancă. Mai exact, cinci miliarde lei vechi pe lună plus aproape un miliard dobândă (n.r. pentru toate cele opt tronsoane de drum cuprinse în proiectul din 2006). Mai exact, la Corni, pentru ce?
VEZI ÎN VIDEO ÎN CE HAL SE CIRCULĂ PE DRUMUL REABILITAT:
Pentru un drum pe care au tot condus mașini de mare tonaj din 2010 încoace și care acum este, în mare parte, distrus. Sunt gropi care se întind pe zeci de metri; șoferii evită unele, dar dau în altele, mai mari. Există porțiuni în care asfaltul e doar o amintire dulce, căci covorul asfaltic s-a ros într-atât, încât a rămas doar pietrișul, ca o rană până la os.
Tronsonul a ieșit din perioada de garanție, iar actuala conducere a CJ Botoșani, care trebuie să care în spate și „moștenirea” aceasta lăsată de Constantin Conțac, are în vedere și reabilitarea drumului – după ce s-a intervenit cu plombări ale gropilor în repetate rânduri până în prezent.
„Intrăm și pe drumul acela, dar este un drum care este făcut din investiții proprii ale Consiliului Județean și pentru care plătim în fiecare lună (și pentru acel drum) cinci miliarde rată plus un miliard șase sute dobândă, până în 2020. Deci sunt investiții prin anul 2006, a fost o perioadă de grație și practic în fiecare lună plătim aproape șase miliarde lei vechi rată la acele investiții. El este ieșit din garanție și este un drum pe care îl avem în vedere. Acolo este o chestiune care ține de mașinile care vin și aduc pietriș din Siret”, a declarat Gheorghe Sorescu, președintele CJ Botoșani.
Ipotetic vorbind, chiar și după intervenția pe tronsonul distrus și acoperirea gropilor, tot ce le rămâne șoferilor este să se roage ca Siretul să rămână fără pietriș.
Și dacă tot există atâta pietriș prin zonă, în luna aprilie s-a trecut la astuparea gropilor. Nu cu asfalt, ci cu pietriș.
[[galerie-foto]]