Grevă cu victorie la Finanţe - Ce s-a întâmplat în câteva ore de la blocarea instituţiei

Sute de botoşăneni au trecut degeaba, azi, pe la ANAF. Nu au reuşit decât să-şi vadă reflexia în geamurile fumurii ale uşilor blocate de la intrarea în instituţie şi să se enerveze.

 

Mulţi au aşteptat zeci de minute pe scări, neînţelegând ce se întâmplă. Veniseră să dea bani la stat şi nu ăi lăsau să intre. O dată la câteva zeci de minute, portarul deschidea uşa şi le spunea oamenilor că nu are rost să mai stea: înăuntru, toţi angajaţii tocmai organizaseră un protest spontan.
 
Ceea ce i-a împins la asta au fost salariile mărite preferenţial. Faptul că angajaţilor din capitală şi numai lor, celor din aparatul propriu din Ministerul de Finanţe, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice sau Antifraudă, le-au fost mărite salariile cu 62% printr-o ordonanţă de vineri, care încă nu a fost publicată. „La noi nu s-au mai mărit salariile de aproape 6 ani. Nu se poate aşa ceva. Noi de fapt lucrăm mai mult decât cei de acolo. Noi facem teren, nu avem maşini, etc. Cerem demisia celor care au iniţiat această măsură, a ministrului şi a preşedintelui ANAF. Suntem dispuşi să rămânem chiar şi mâine. Nu am fost consultaţi deloc şi nici nu am fost informaţi de acest lucru”, a spus azi dimineaţă Andrei Paramanov, liderul de sindicat al Direcţiei Generale a Finanţelor, adăugând că într-o zi de la marţi la Botoşani se colectează peste 10 miliarde de lei vechi.
 
Proteste au avut loc în toate judeţele din ţară, chiar şi în Bucureşti, făcute de angajaţii de la ANAF de sector. Amploarea pe care a luat-o protestul i-a făcut pe guvernanţi să regândească decizia de care beneficiau doar celor din capitală. De fapt, prin ordonanţă de urgenţă, au anulat majorările salariale. 
Angajaţii din Botoşani încă nu ştiu ce vor face. Cel mai probabil, potrivit liderului de sindicat, de mâine vor relua activtatea.
"Am îndreptat o eroare făcută de nişte oameni care trebuiau să-şi dea demisia. La noi face fiecare ce vrea", a încheiat sindicalistul.