Greșeala pe care șoferii o consideră ”nevinovată” poate aduce amenzi de aproape 3.000 de lei

Numeroasele prevederi ale Codului Rutier nu sunt cunoscute de majoritatea conducătorilor auto și de aceea, pot avea parte de surprize la întâlnirile cu oamenii legii.

 

Cum să eviți o astfel de amendă?

 

Potrivit Codului Rutier, este interzis să folosești folii auto în timpul deplasării pe drumurile publice. Orice polițist rutier poate opri un șofer dacă observă astfel de folii pe mașină, scrie Gândul.

 

Foliile auto au diverse beneficii, cum ar fi reducerea luminozității în interiorul vehiculului, intimitatea și un aspect plăcut. Cu toate acestea, există și situații în care foliile pot deveni periculoase. De aceea, Codul Rutier aduce clarificări importante în acest sens.

 

Doar foliile auto care sunt conforme cu ghidul de cerințe tehnice oferit de Registrul Auto Român (RAR) sunt permise. În esență, trebuie să folosim folii auto omologate. Dacă nu respectăm această regulă, putem fi opriți în trafic și sancționați cu amenzi de până la 2.900 de lei.

 

Pentru a evita astfel de amenzi, șoferii trebuie să aplice foliile auto doar în ateliere autorizate de RAR. Aceasta este instituția care emite și documentele de omologare.

 

Atunci când sunt opriți în trafic pentru folii auto, șoferii trebuie să prezinte o declarație de conformitate și un certificat de garanție. Există reguli clare în acest sens, cum ar fi faptul că foliile nu trebuie să fie din plastic, iar RAR cunoaște foarte bine această prevedere.

 

Folosirea foliilor auto neomologate poate atrage amenzi de până la 2.900 de lei, iar certificatul de înmatriculare al vehiculului poate fi reținut în acest caz.

 

Este important să fim conștienți de prevederile legale și să respectăm regulile în privința foliilor auto pentru a evita astfel de consecințe neplăcute.

 

Amendă de 2.900 lei pentru obiectele amplasate pe parbriz care reduc vizibilitatea

 

Mai mulți șoferi din România au fost deja amendați pentru amplasarea greșită a suportului de telefon după intrarea în vigoare a noului Cod Rutier 2022.

 

Potrivit noilor reguli, cei care se urcă la volan nu au voie să lipească sau să afișeze nimic pe parbriz, care poate împiedica sau estompa vizibilitatea.

 

În această categorie intră iconițele, crucile, CD-urile sau jucăriile de pluș atârnate la oglinda retrovizoare, dar și diferite dispozitive cum ar fi suportul pentru telefon sau pentru sistemele de navigație.

 

De asemenea, este interzisă afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.

 

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Un șofer care încalcă aceste reguli poate ajunge să scoată din buzunar între 1.305 lei și 2.900 de lei, în condițiile în care punctul de amendă e 145 de lei.