Grâul roşu va fi readus la viaţă la Botoșani: Ce calităţi are marca de lux

Specialiştii încearcă să readucă la viaţă o marcă dispărută a agriculturii româneşti. Este vorba despre grâul roşu din Botoşani, un soi care a devenit la începutul secolului al XX-lea faimos în toată Europa.

 

Botoşaniul este un judeţ preponderent agrar, cu rezultate deosebite, în acest domeniu. În ultimul deceniu, aici - o spun şi specialiştii - se practică o agricultură modernă şi totodată se promovează la nivel naţional şi european din ce în ce mai multe produse agricole locale. În aceste condiţii, specialiştii de la Direcţia Agricolă Judeţeană vor să reintroducă în cultură o legendă dispărută a agriculturii româneşti.

 

Este vorba despre grâul roşu de Botoşani, un soi de lux care devenise celebru în Europa începutului de secol al XX-lea. În momentul de faţă, potrivit Adevărul, acest soi se mai află doar în băncile de gene, dar specialiştii în agricultură au început deja demersurile pentru readucerea la viaţă a grâului roşu de Botoşani.

 

 

Grâu crescut in vitro

 

Grâul roşu de Botoşani este un soi dispărut de aproape 70 de ani. Nu a mai fost cultivat după venirea comuniştilor la putere şi obsesia pentru producţii record.

 

Grâul roşu era un soi de lux, dar nu oferea producţiile visate de administraţia comunistă. Grâul roşu dădea, în cel mai bun caz, 1.500 de kilograme la hectar, iar îngrăşămintele chimice distrugeau planta.

 

Pe deasupra, avea şi renumele de „grâu boieresc“ care nu se încadra nici din punct de vedere ideologic.

 

În aceste condiţii, în anii ’60 s-a încetat cultivarea grâului roşu de Botoşani. Specialiştii în agricultură spun că mai poate fi găsit doar în băncile de gene.

 

„S-a încetat cultivarea lui acum câteva decenii. Dar din fericire grâul roşu de Botoşani se mai află în băncile de gene la nivel mondial“, arată Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole din Botoşani.

 

Specialiştii vor să folosească aceste gene pentru a readuce la viaţă grâul roşu.

 

Un om de afaceri local a mai încercat cultivarea acelui grâu dar fără succes. Reprezentanţii de la Direcţia Agricolă spun că de această dată vor fi folosite metode speciale. Mai precis grâul va fi crescut şi înmulţit în vitro după care va fi plantat.

 

„Am redeschis acest proiect. Sper să-l finalizăm în anul de cultură 2021-2022. Cred că abia în al treilea an va fi propriu-zis cultivat în câmp. Până atunci cred că se va alege soluţia in vitro“, spune Cristian Delibaş.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store