Gospodinele învățate de pompieri să nu dea foc bucătăriilor

Sfaturi transmise de pompieri pentru prevenirea incidentelor în bucătării.

 

În apropierea Crăciunului, în fiecare bucătărie se pregătesc produsele tradiționale acestei sărbători. Deși par activități de rutină, oboseala sau graba de a face mai multe lucruri în același timp sunt factori ce pot favoriza producerea unor evenimente, cum ar fi incendiile sau accidentele casnice.

 

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu. De aceea, pompierii recomandă să:

 

- nu folosiți mijloace de preparare a hranei cu defecţiuni sau improvizaţii;

 

- supravegheaţi mijloacele de preparare a hranei când sunt în funcţiune;

 

- curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

 

- nu lăsați produsele care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, în apropierea sau pe sursele de aprindere;

 

  - dacă se întâmplă ca tigaia de pe aragaz să ia foc, nu turnați apă peste aceasta;

 

- opriți alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului (dacă puteți să o faceți în siguranță) și lăsați-o să se răcească;

 

- stingeți tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului;

 

- nu aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie;

 

- după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul şi aragazul;

 

- menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

 

- evitaţi supraalimentarea mijloacelor de preparare a hranei şi suprasolicitarea instalaţiei electrice;

 

- utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice şi altele similare conform instrucţiunilor producătorilor şi deconectaţi-le de la priză atunci când nu sunt folosite;

 

- păstraţi sursele de foc, cum sunt chibriturile, brichetele, lumânările sau lămpile pe gaz, în locuri în care nu au acces copiii;

 

- nu lăsați copiii mici singuri în bucătărie atunci când mijloacele de pregătire a hranei sau de încălzire sunt în funcțiune.

 

Se reamintește că totodată faptul că utilizarea necorespunzătoare a buteliilor sau a instalațiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații. Este foarte important ca cetățenii să cunoască și să respecte următoarele reguli și măsuri menite să le protejeze viața și bunurile:

 

- întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

 

- în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți de urgenţă robinetul buteliei şi al aparatului de utilizare; deschideți uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii;

 

- nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați şi nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea.