Gheorghe Marcu – mutare în plic pentru o leafă de vreo 10.000 de euro

 

Postul de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) dobândit săptămâna trecută de încă liderul judeţean al social-democraţilor este unul dintre cele mai bine plătite posturi din aparatul de stat. CNVM este format dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru comisari care refuză cu obstinaţie să îşi facă publice veniturile.


Pot depăşi 10.000 de euro pe lună
Explicaţia este una cât se poate de simplă: acestea sunt uriaşe în comparaţie cu retribuţiile majorităţii românilor. Astfel, în declaraţiile de avere completate de membrii CNVM la salarii nu este specificată suma încasată în calitate de angajaţi ai acestui organism, în unele cazuri menţionându-se doar deja clasicul „conform fişei fiscale”. Totuşi, între acestea este strecurată şi o breşă. În declaraţia completată în 2008, preşedintele CNVM Gabriela Anghelache scrie că a încasat de la Comisie nici mai mult, nici mai puţin de 356.238 de lei, adică în jur de 30.000 de lei pe lună sau, dacă vreţi, 10.000 de dolari. Demn de menţionat este că suma în cauză a fost primită tocmai în 2007, deci în urmă cu cinci ani, iar de atunci cu siguranţă a înregistrat creşteri semnificative. Cuantumul uriaş al indemnizaţiilor de la CNVM este confirmat şi de Ziarul Financiar. În numărul din 30 martie publicaţia economică scrie negru pe alb: „aceste posturi sunt plătite cu salarii care pot depăşi şi 10.000 de euro pe lună”.
Alături de pilele lui Boc şi Năstase
Pe de altă parte, cotidianul în cauză critică modul în care s-au făcut numirile în CNVM săptămâna precedentă. „Nici unul dintre noii membri nu are experienţă pe piaţa de capital care să-l recomande pentru o asemenea poziţie”, scrie Ziarul Financiar. Astfel, Parlamentarul i-a validat pe Ştefania Ferencz (foto stânga), a cărei principală calitate este aceea că a fost şefa de cabinet a ex-premierului Emil Boc, pe Carmen Negoiţă, cunoscută mai ales pentru că este soţia lui Liviu Negoiţă, primarul Sectorului 3, iar Dorina Mihăilescu a primit un nou mandat după ce a fost şefa de cabinet a lui Adrian Năstase. ”Şi PSD-ul a propus persoane care au puţine legături cu piaţa de capital: pe senatorul Gheorghe Marcu, care va fi noul vicepreşedinte, care nu a lucrat în supravegherea pieţelor financiare”, menţionează Ziarul Financiar. Acesta scrie pentru a doua oară în acelaşi text că, „cei şapte comisari ai CNVM au salarii lunare care depăşesc în unele cazuri 10.000 de euro”. 
Numiri suspectate de încălcarea legii
Numirile noilor membri ale CNVM sunt suspectate şi de încălcarea procedurilor legale, numele candidaţilor venind în plicuri închise conform ZF, direct de la centrul partidului, cu specificaţii concrete ce post revine fiecăruia, fără contracandidaţi. Audierile pretendenţilor au avut loc pe 26 martie la Parlament, cu uşile închise. „Potrivit legii, candidaţii pentru instituţiile de supraveghere a pieţelor financiare trebuie audiaţi de comisiile reunite ale Parlamentului”, arată Ziarul Financiar, care menţionează şi că, deşi supraveghează o piaţă de capital de zeci de miliarde de euro, instituţii precum CNVM sau CSA sunt puternic politizate, „iar partidele politice aleg să îşi numească reprezentanţi nu în baza criteriilor profesionale”.
CITEŞTE ŞI:
 Preşedintele PSD Botoşani s-a ales cu o funcţie la nivel înalt
 Gheorghe Marcu şi-a anunţat demisia din fruntea PSD - AFLĂ cine îi ia locul