Gestionară de la CAR cu puncte de lucru și în Botoșani, judecată pentru 1.900 de infracțiuni

Sunt cifre amețitoare, rezultate în urma unei anchete întinse pe ani, în condițiile în care escrocheria a ieșit la iveală în vara anului 2015.

 

Femeia din Dărmănești, județul Suceava, a lucrat în jur de zece ani ca gestionară a punctului local al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava. Ea a fost trimisă în judecată zilele trecute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru nu mai puțin de 1.017 fapte de delapidare și 1.900 de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Ancheta polițiștilor, sub coordonarea unui procuror, a arătat că CARP Suceava are trei puncte de lucru în municipiul Suceava și 35 de puncte de lucru în diferite comune din județele Suceava și Botoșani.

 

În august 2005, zeci de oameni au aflat că au datorii de zeci de mii de lei în urma unor împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că economiile lor din fondurile depuse la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au dispărut peste noapte. Mai târziu aveau să afle, de asemenea, că în spatele acestor escrocherii se află chiar o consăteană de-a lor, o femeie în vârstă de 64 de ani la acea vreme. Aceasta din urmă a dispărut la vremea respectivă din sat.

 

 

Ancheta procurorilor

 

Din luna mai 2005, inculpata a preluat în fapt gestiunea unui punct de lucru al C.A.R.P. din zona rurală a judeţului Suceava, iar la data de 28.12.2010 i-a fost încheiat un contract individual de muncă, derulându-şi activitatea în temeiul acestuia în perioada 01.01.2011-07.08.2015. În această calitate, inculpata avea acces la baza de date şi la datele personale ale clienţilor, activitatea sa infracţională fiind realizată prin folosirea datelor de identificare a 366 persoane.

 

 

Prejudiciu uriaș

 

Astfel, în perioada 25.05.2006- 07.08.2015, inculpata şi-a însuşit din gestiune şi folosit în interes personal, suma totală de 1.617.751,23 lei prin mai multe mijloace frauduloase, respectiv prin întocmirea în fals de adeverinţe de venit, contracte de împrumut şi dispoziţii de plată în numele unor membri ai casei de ajutor, prin nedepunerea la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava a sumelor încasate de la membri cu titlu de cotizaţie sau rată împrumut, prin retragerea din cotizaţiile membrilor a unor sume de bani fără acordul acestora sau prin falsificarea chitanţelor de depunere a diferitelor sume cu titlu de cotizaţii la rata împrumut (din prejudiciul total de 1.617.751,23 lei s-a recuperat suma de 455.874,97 lei).

 

Din prejudiciul total de 1.617.751,23 lei a fost recuperată până la momentul dispunerii trimiterii în judecată suma de 455.874,97 lei, pentru diferenţă fiind instituit sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în patrimoniul inculpatei.

 

Au fost identificate şi ridicate în original, un număr de 1.887 înscrisuri falsificate, respectiv contracte de împrumut, chitanţe, adeverinţe, dispoziţii de plată şi cereri de restituire, prin rechizitoriu solicitându-se instanţei de judecată a se pronunţa cu privire la desfiinţarea acestora.

 

De menţionat este faptul că sesizarea organelor de urmărire penală a fost făcută de una din persoanele fizice păgubite, sesizare la care ulterior au mai fost alăturate şi alte plângeri, respectiv sesizări din oficiu.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store