Genunchi artificial pentru o femeie din Botoșani: Operația a durat mai bine de trei ore

O echipă de chirurgi ortopezi de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a executat, ieri, o intervenţie chirurgicală extrem de laborioasă, prin care au înlocuit un genunchi complet distrus de artroză, al unei paciente în vârstă de 59 de ani, din Botoşani, cu o proteză metalică din crom-nichel cu platou mobil, scriu reporterii de la Monitorul de Suceava.

 

Echipa formată din chirurgii Marius Grămadă şi Răzvan Bandac şi anestezistul Dorin Stănescu, de la spitalul din Suceava, împreună cu chirurgul Dan Zaharia, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, a operat mai bine de trei ore pentru a-i reface complet genunchiul femeii şi a-i reda mobilitatea. Șeful secţiei Ortopedie, dr. Răzvan Bandac, a declarat, înainte de operaţie, că protezarea era absolut necesară deoarece pacienta suferă de o gonartroză avansată, care i-a provocat atrofie musculară, şchiopături şi scurtarea piciorului. Intervenţia chirurgicală este foarte complexă, presupune nu numai truse chirurgicale şi echipamente specifice, ci şi precizie maximă, după cum a arătat medicul de caz, dr. Marius Grămadă. De altfel, pentru instrumentarul folosit de cei trei chirurgi pentru operaţia de ieri au fost necesare nu mai puţin de trei mese. Bormaşini, burghie, şuruburi, dălţi, ciocane – fac ca mesele cu instrumentar să arate mai curând ca truse de mecanic, decât unele pe care te-ai aştepta să le vezi într-o sală de operaţie. Pentru localizarea cu precizie a porţiunilor de os care trebuie tăiate, medicii au folosit pentru prima dată aparatura de navigare de tip GPS achiziţionată de spital anul trecut, exact pentru acest tip de intervenţie.


”Măsurătorile reprezintă cea mai delicată parte în artroplastia totală de genunchi pentru că trebuie să fie foarte precise, genunchiul să fie ulterior stabil şi echilibrat şi după operaţie pacientul să poată să se mişte imediat”, a spus pentru sursa citată dr. Loredana Lazăr, care, la fel ca şi ceilalţi medici ortopezi din secţie, care nu au avut programate intervenţii ieri dimineaţă, şi-a asistat colegii în sală.


Operaţia s-a executat cu anestezie locală, însă medicul anestezist i-a instalat pacientei un cateter prin care să-i administreze anestezic şi după intervenţie pentru a elimina durerea şi a face recuperarea cât mai uşoară”, explicat dr. GrămadăRecuperarea după artroplastia totală de genunchi începe de a doua zi după operaţie, cu kinetoterapeut şi cu atelele motorizate din dotarea spitalului.