Înființată în spatele frontului, cantina a hrănit aproximativ 2.000 copii, femei, bătrâni și invalizi, contribuind astfel la supraviețuirea lor.
În luna octombrie 1942 a fost înființată în Simferopol (Crimeea) o cantină pentru a hrăni populația civilă lipsită de mijloace de subzistență. Înființată în spatele frontului de către trupele române, acesta a hrănit în perioada octombrie 1942-aprilie 1944 un număr de aproximativ 2000 copii, femei, bătrâni și invalizi, contribuind astfel la supraviețuirea lor.
Un rol deosebit în înființarea acestei cantine, potrivit documentelor prezentate de Arhivele Naționale ale României, l-a avut generalul Gheorghe Avramescu (născut la 26 ianuarie 1884, la Botoşani).
Înainte de a fi înființată cantina, 30-40 de copii erau hrăniți de către militarii din trupă la popotă, cu îngăduința ofițerilor.
Creșterea numărului de solicitări a determinat autoritățile militare să găsească soluții pentru a spori posibilitățile de a hrăni populația lipsită de mijloace. Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât, potrivit însemnărilor lui Gheorghe Berdan, trupele române nu aveau dreptul de se hrăni prin exploatare locală, trupele germane fiind cele care le furnizau necesarul de hrană.
Generalul Gheorghe Avramescu, locotenent colonelul Berdan Gheorghe, căpitanul Gheorghe Vițălaru sunt doar câțiva dintre ofițerii care au avut un merit deosebit în organizarea cantinei. La aceștia se pot adăuga comandanții diviziilor românești de munte din regiune care, în iarna anului 1943, au trimis cantinei o parte din propriile provizii pentru a evita închiderea acesteia, sau doamna Silvia Roată care a și-a adus o mare contribuție în ceea ce privește buna organizare și funcționare.
(Foto: Arhivele Naționale ale României)