Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise

Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 

 

Încă mai sunt oameni de numărat. Dacă mai sunt găsiți!

 

 

Ce nu s-a explicat foarte bine este faptul că cei peste 70 de recenzori care sunt în total la nivelul județului au reușit să atingă ținta de buletine completate în ceea ce privește populația estimată. 

 

Nicidecum totalul oamenilor din județ. 

 

Adică, în baza rezultatelor de la recenzarea din 2011, s-au efectuat o serie de calcule despre câte persoane s-ar presupune că ar mai trăi în România și implicit în județul Botoșani.

 

Exemplificând, în 2011 în județul Botoșani populația era de 420.000 de locuitori. Pentru acest recensământ estimarea a fost de 365.686 de oameni.

 

Explică situația conducerea Direcției Județene de Statistică (DJS):

 

„Sunt date estimate la 1 decembrie 2021. Adică s-au luat datele de la recensământul trecut, s-a scăzut sporul natural, s-au calculat nașterile cu decesele și s-a aplicat un coeficient al migrației de 5%. Și s-a făcut o cifră, o populație estimată, iar noi trebuia să ajungem la acea populație. Noi am ajuns la acea populație, în unele comune, unități administrativ-teritoriale. Dar la Botoșani nu am ajuns la acea populație”,

Valentin Popa, director DJS

 

Practic, la data de 18 iulie s-a ajuns cu numărătoarea la pragul de 365.686 de oameni, însă mai departe recenzorii își continuă activitatea pentru a trece măcar de pragul de 400.000 de botoșăneni, câți au fost numărați în urmă cu mai bine de 10 ani.

 

Municipiul pare mai pustiu

 

În schimb, în municipiul reședință de județ nu a fost atins numărul de locuitori estimat, care era undeva la 95.746 de persoane. Recenzorii întâmpină greutăți având în vedere că în orașul Botoșani ar fi o sumedenie de scări de bloc aproape pustii, în care mai sunt ocupate două, trei apartamente.

 

Una dintre explicații ar fi că o mare parte din locuitorii municipiului au migrat către comunele limitrofe, în acest sens fiind deja reliefat un fenomen. Și mai sunt cei plecați la muncă în străinătate care și-au încuiat apartamentele.

 

Aici întâmpină probleme recenzorii, care pe lângă populație trebuie să stabilească și un număr total al locuințelor.

 

„Face trei, patru vizite, dacă nu răspunde nimeni întreabă la vecini despre locuința respectivă. Mai merge și la asociația de proprietari. Ori la vecini, ori la șeful de scară cere informații despre respectivele apartamente. Dar foarte multe pe Botoșani, avem foarte multe locuințe neocupate”,

Valentin Popa, director DJS

 

Dacă la Botoșani s-a atins pragul populației estimate, în schimb sunt județe unde nu se atinge acest număr din cauza migrației care s-a adâncit față de precedentul recensământ.

 

Sau cazuri izolate, la polul opus unde procentul de 100% poate fi depășit fiindcă a crescut numărul de persoane care s-a prognozat a trăi în respectiva comunitate.

 

Cert este că datele provizorii ale Recensământului General al Populației și Locuințelor vor fi cunoscute cel mai probabil anul viitor.