Gardul unui cimitir din Leorda dărâmat de moştenitorii terenului

 

Cimitirul azilului de bătrâni din Leorda în care se odihnesc circa 30 de creştini, toţi asistaţi social din centru, a fost revendicat de un moştenitor. Deşi a încercat să intre în posesia terenului de câţiva ani buni de zile fără şanse de izbândă, într-un final familia moştenitoare a trecut la acte mai dure şi a dărâmat o parte din gardul care împrejmuieşte locul de veci.
Proprietarul terenului  din zona unde este amplasat şi cimitirul în care se odihnesc asistaţii sociali a renunţat însă la dărâmarea gardului, fără a interveni organele de Poliţie. Problema ar putea fi rezolvată de către Protopopiatul din Dorohoi, prin a-i oferi moştenitorului un alt teren în altă locaţie, pentru a nu fi desfiinţat cimitirul. „Am purtat o discuţie cu părintele Popa Mihai de la Leorda, am înţeles că proprietarul terenului a început dărâmarea gardului, dar după ce a dat jos primii stâlpi, a renunţat deocamdată. A renunţat cred că benevol, nu a intervenit Poliţia. Eu singura discuţie pe care am purtat-o a fost cu un părinte de la Protopopiatul Dorohoi, care a promis că va încerca să poarte o discuţie cu proprietarii terenului să ia în calcul posibilitatea unui schimb de teren cu Primăria Leorda, ca să lase cimitirul liber”, a declarat Liviu Rădăşanu, director executiv DGASPC. Se pare că familia în cauză care ar fi moştenitoarea unei suprafeţe de teren semnificativă în localitatea Leorda intenţiona să înfiinţeze o fermă agricolă. „Mi se pare o prostie desfiinţarea unui cimitir, până la urmă nu poţi cultiva cartofi sau porumb peste nişte oseminte”, a mai spus Liviu Rădăşanu.
Instanţa a dat dreptate moştenitorului de drept
Căminului de bătrâni i-a fost donat în anul 2000 de către boierul Bogdan Goilav o bucată teren de jumătate de hectar în vederea înfiinţării unui cimitir. Donatorul a plecat însă în Franţa până să se legalizeze opera sa de binefacere. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe beneficiari să-şi ducă planul până la capăt şi cu acordul autorităţilor locale, cimitirul a luat fiinţă în 2001. Cu "mici omiteri" însă, cum ar fi autorizaţia de construcţie eliberată de administraţia publică locală. De-a lungul anilor, au fost îngropaţi în acest loc, circa 30 de bătrâni de la azil. Moştenitoarea a acţionat în instanţă DGASPC şi Consiliul Local Leorda şi a obţinut o hotărâre judecătorească favorabilă în anul 2008. Deshumarea persoanelor decedate şi mutarea lor în alt cimitir, contravine însă dogmelor creştine.