„Gândurile unui român la vârful NATO” auzite de sute de botoșăneni la lansarea de carte a lui Mircea Geoană, cu laude și aprecieri din public: Să scriem împreună următorul capitol al istoriei naționale - VIDEO 

Secretarul general Adjunct al NATO a fost prezent duminică după-amiază la Botoșani pentru a-și lansa o nouă carte. 

 

Așteptat de sute de oameni

 

 

După ce a vizitat Memorialul Ipotești, Mircea Geoană a fost primit cu brațele deschise de sute de botoșăneni care au fost nerăbdători să ia parte la eveniment.

 

Încă dinainte de a sosi la Hotel Rapsodia, unde a avut loc lansarea volumului, majoritatea invitaților s-au înghesuit să achiziționeze cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

 

La ora 17:15, Mircea Geoană, autorul cărții, a venit însoțit de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, Gheorghe Marcu, fost senator și deputat și Georgeta Crețu, ex-consilier județean PSD.

 

Mircea Murariu, pensionar MApN i-a înmânat simbolul municipiului Botoșani, iar Mircea Geoană a declarat că îl va pune chiar în biroul personal.

 

A intrat în sala plină în ropote de aplauze, urcând imediat pe scenă și luând cuvântul, adresând prima dată mulțumiri.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare, revăd cu plăcere mulți prieteni, actuali, foști și viitori parteneri de drum și tuturor generațiilor de aici din sală, mulțumiri că v-ați rupt puțin din timp. Cartea s-a născut în timpul pandemiei. Inițial am vrut să scriu o carte în limba engleză pentru un public anglo-saxon, pentru un public din America. Eram încă sub impresia puternică pe care o avem încă cu toții, a războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, se acumulase și experiența de la NATO, evident și experiența mea de viață.”

 

 

O carte pentru români

 

 

Totuși, înaltul oficial al Alianței Nord-Atlantice, a decis să scrie o carte care să permită „dialogul” cu poporul român.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Pe măsură ce am început să scriu câteva capitole, despre Ucraina, despre război, capitolele scrise inițial, mi-am pus întrebarea «De ce să nu scriu o carte pentru românii și româncele mele? De ce să scriu pentru altcineva când cred că este mai important pentru noi să putem să dialogăm?».”

 

Totodată, autorul a menționat că este o carte cu foarte multe referințe istorice care au contribuit la evoluția națiunii române.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Am scris-o cu foarte mult suflet, cu un sentiment de dialog cu înaintașii noștri. E foarte multă referință istorică în cartea mea, fără să fie o carte istorică, sunt referințe la data istorică, la momente care au șlefuit națiunea română, la dialogul cum îl avem astăzi la Botoșani pe care înaintașii noștri l-au avut și dânșii, și Junimea și pașoptiștii, și Brătienii și Cuza, Regina Maria și Regele Ferdinand. Este o carte care vă este oferită din toată inima mea și când am scris-o nu am avut niciun fel de gând politic sau electoral.”

 

 

Carte cu iz politic

 

 

Cu toate că nu este declarată istorică sau mult prea tehnică, cartea a devenit politică prin prisma întâlnirilor cu cititorii.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Cartea a devenit mai politică decât este ea ca scop inițial prin dialogul cu românii și româncele. Ea devine pentru mine o autostrada cu dublu sens – ar fi bine să fie mai multe autostrăzi în Moldova, apropo. Cred că este un dialog cu generațiile de tineri, mi s-a părut un interes că e unul mai mare de la cei puțin mai tineri decât generația mea.”

 

Războiul dintre Rusia și Ucraina, cutremurul geopolitic aflat la granița cu România pare să fie un risc, dar aduce cu sine și oportunități de care țara s-ar putea lega.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Această carte este un apel la redescoperirea ambiției românești, a faptului că în istorie apar și oportunități. Această criză geopolitică este o șansă pentru România, este și un risc și este o carte care ne invită pe toți să încercăm să scriem împreună următorul capitol al istoriei naționale. Asta este cartea mea și este o carte care nici măcar nu se ascunde în a spune că sunt foarte ambițios cu privire la ceea ce țara poate să facă și împreună cred că putem să reușim să facem.”

 

 

Bătălie, „miza acestei perioade”

 

 

Fostul președinte al Partidului Social Românesc a fost întrebat de către moderatorul evenimentului dacă cuvântul „Bătălie” din titlul cărții nu este unul prea dur.

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

„Nu este dur, este foarte, foarte diplomatic. Și eu nu mai sunt diplomat demult, am fost, mi-a trecut (n.r. publicul râde). Mi-a trecut și cu politica în mare măsură, vă spun sincer. Nu înseamnă că ce discutăm astăzi nu este politic (…). Bătălia este un cuvânt moale față de miza acestei perioade, față de complexitatea ei, față de forțele centrifuge care înconjoară această perioadă, față de uriașele provocări și oportunități și imensele riscuri și pericole pe care această perioadă ni le aduce în față.”

 

Printre subiectele amintite de autorul cărții, acesta a ținut să felicite Botoșaniul pentru performanța obținută de curând în fotbal, adresând felicitări echipei că a reușit să rămână în Liga 1.

 

Totodată, secretarul general adjunct al NATO a amintit despre supra impozitarea venitului din România, făcând comparații cu celelalte țări din Uniunea Europeană și modul prin care acestea reușesc să gestioneze problemele cu care țara noastră se confruntă.

 

Viitorul României în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, pregătirea armatei din România, dar și infrastructura au fost punctele care au definit în mare parte întregul spectru de idei al politicianului.

 

Mircea Geoană, secretarul general Adjunct al NATO

„Trebuie să fim pregătiți pentru o perioadă în care Rusia va rămâne foarte agresivă pe termen mediu. Spun asta cu foarte mare tristețe pentru că nimeni nu dorește tensiune sau război cu Rusia. Dânșii au început cu Ucraina, nu i-a provocat nimeni. Restul este propagandă. Va depinde foarte mult de modul în care România și regiunea noastră, dar și Europa și lumea vor fi organizate în viitor la întrebarea cea mai importantă «Va rezista Ucraina ca stat independent?»

 

 

O declarație neașteptată

 

 

După discursul susținut referitor la lansarea cărții despre viitorul României, a avut loc sesiunea de întrebări adresate din public la care Mircea Geoană a răspuns punctual.

 

Însă, momentul care a încheiat evenimentul a fost marcat de o mărturisire din partea unui invitat, care a afirmat că l-a cunoscut pe tatăl lui Mircea Geoană, dar care în același timp i-a adresat o întrebare legată de candidatura la prezidențiale.

 

Politicianul a putut da un răspuns cert, dar s-a lăsat însă impresionat de concluzia invitatului care a luat cuvântul.

 

V-am cunoscut activitatea dumneavoastră și m-am gândit și eram de acord că dvs. sunteți cel mai bun președinte al României. Asta este convingerea mea. În seara aceasta, dvs. m-ați convins definitiv că sunteți singura persoană capabilă. (n.r. publicul aplaudă). Aplauzele astea sunt de acord cu mine.”

 

Mircea Geoană i-a mulțumit, iar evenimentul s-a încheiat cu sesiunea de autografe la care s-a format o coadă imensă.

 

Subiectele abordate, dar și declarațiile de presă de după eveniment pot fi vizualizate în materialul video atașat mai jos.