Edilii din Darabani propun trei proiecte mai mult decît îndrăzneţe pentru oraş: „iluminat public stradal cu panouri fotovoltaice”, „ reabilitarea şi construcţia de drumuri cu enzime, pe o distanţă de 60 km” şi “centrală electrică cu panouri fotovoltaice”.
Potrivit, Dărăbăneni.ro, Consiliul Local a aprobat „în principiu”, intenţia de semnare a unor acorduri cadru în vederea realizării a trei proiecte din fonduri europene. Acestea fac parte din programul impus de UE, „valorificarea resurselor regenerabile de enegie, pentru producerea energiei verzi”. Valoarea totală estimativă a acestor proiecte este de aproximativ 36 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile europene. Cofinanţarea Primăriei se ridică la doar 2%, procent recuperabil ulterior.
Drumuri cu enzimă
„EartZyme” este cea mai cunoscută enzimă de stabilizare a solului în vederea obţinerii unui drum rutier circulabil, căruia i se acordă, în general şi o garanţie de aproximativ 5 ani. Se foloseşte materialul integral de la locul construcţiei plus această enzimă, reducându-se substanţial costurile care ar fi inclus materialele de construcţie clasice pentru calea rutieră . Drumul astfel obţinut are caracteristica “Dust Stop” (stoparea ridicării prafului), fiind şi o metodă care protejează mediul înconjurător. Această enzimă reduce permeablitatea solului, rezultînd o structură mult mai rezistentă la apă. Primăria Darabani a lut legătura cu o firmă de consultanţă de la Satu-Mare, în vederea realizării acestui proiect. Costurile estimative ale acestui drum pe o distanţă de 60 km sunt de aproximativ 12 milioane de euro.
Panouri fotovoltaice
Panourile fotovoltaice sunt sisteme capabile să transforme energia solară, în energie electrică. La baza acestui proces chimic complex stă celula fotovoltaică. Conversia este statică şi nepoluantă, tocmai de aceea acest mod de producere a energiei electrice este unul ecologic. Prin această metodă ar putea fi asigurat iluminatul public stradal, fără ca Primăria să depindă de actualul furnizor de energie electrică. Astfel racordarea panourilor fotovoltaice la cei aproximativ 1.600 de stâlpi de electricitate de care dipune localitatea, ar costa aproximativ 4,5 milioane de euro. Ultimul proiect vizează o centrală cu panouri fotovoltaice de 2 MW, care ar valora aproximativ 10 milioane de euro.
“Nu mă interesează cât câştigă firmele implicate în aceste proiecte”
„Încercăm marea cu sarea”, spune primarul oraşului, Ghiorghi Burlacu (foto dreapta sus), care recunoaşte că este foarte greu să se concretizeze cele trei proiecte propuse, dar cel puţin cel de reabilitare şi construcţie a drumurilor, pare cel mai aproape de realizare. „Nu mă interesează cât câştigă firmele implicate în aceste proiecte, important este să se facă ceva concret pentru oraşul Darabani. La începutul lunii octombrie sosesc la Darabani, reprezentanţii firmei de la Satu Mare pentru a analiza detaliile proiectelor”, conchide edilul şef.