Fructe exotice disponibile și în România și contribuția lor la sănătatea noastră

În funcție de sezon, tot mai multe fructe exotice sunt disponibile și în hipermarketurile din România. De la fructe pe care românii le cunoșteau doar prin prisma aromelor din sucuri și până la fructe cu totul noi, sunt importate în cantitate tot mai mare astfel de produse ce au ca origine cel mai des țări din America de Sud, dar și țări din Africa și chiar din țări europene precum Spania.

 

Ca orice fructe, și cele exotice oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Se recomandă să fie consumate zilnic fructe în stare crudă, fructe neprocesate, pentru maxim de vitamine și alte elemente de maximă importanță pentru corpul uman.

 

Nu întâmplător, în cele mai multe contexte fructele sunt ilustrate în sens pozitiv, fiind implicită această asociere cu beneficiile lor. Până și în multe jocuri celebre, fructele au roluri importante și aduc puncte, viață și extra avantaje. În jocurile de noroc, fructele sunt prezente în multe variante de sloturi online și offline. La jocurile ca la aparate, celebrele păcănele cu fructe sunt foarte appreciate si pot declansa jackpoturi consistente.

 

Dacă lămâile sunt deja extrem de cunoscute, mai recent au devenit populare în țara noastră și fructele lime. Aceste lâmâi verzi sunt de fapt originare din India, dar cel mai mult se cultivă în prezent în Mexic. Fructele lime conțin cantități foarte mari de vitamina C, dar și calciu, tiamină, vitamina A, fier, niacină, vitamina B, fosfor, riboflavonoină. Ajută digestia, întăresc imunitatea, contribuie la detoxifierea organismului. Sucul de lime este considerat a preveni multe afecțiuni, pe lângă acțiunea benefică în tratamente.

 

Un fruct care în urmă cu 10 ani era aproape necunoscut în România, dar care acum este foarte popular în anumite perioade din an este kaki (cunoscut și sub denumirile de sharon sau curmal japonez). Considerat fructul zeilor, kaki oferă o sursă bogată de fibre, vitamina C, antioxidanţi (vitamina A, beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină şi criptoxantină), potasiu, mangan, seleniu, fosfor. Se pare că aceste fructe au efect pozitiv în combaterea unor afecțiuni grave precum cancer, accident cerebral, afecțiuni ale miocardului și diabet.

 

Și mango, fruct tot mai preferat de români, oferă multe beneficii pentru sănătate. Fruct tropical din familia drupelor, mango este foarte consumat la nivel mondial. Mango este un fruct bogat in vitamina A și vitamina C. Îmbunătățește digestia și poate ajuta la controlul greutății, căci cercetările au arătat că are capacitatea de a suprima celulele grase si genele corelate cu grăsimea din corp. Coaja de mango reglează nivelul de zahăr din sânge, deci ai putea să consumi acest fruct fără să îl decojești.

 

Tot mai des regăsit în hipermarketuri este papaya. Denumit de Columb „fructul îngerilor”, papaya este un fruct exotic ce poate ajunge la dimensiuni foarte mari. Papaya conține doze mari de vitamina C, vitamina D și vitamina B, dar și acid folic, fibre, potasiu care ajută sistemul cardiovascular și scad tensiunea arterială.

 

Micile fructe învelite în coajă aspră - litchi - sunt de asemenea pline de nutrienți. Un singur fruct atât de mic asigură aproximativ 9% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C.