Clădire ridicată de un boier care a studiat medicina la Paris
Dincolo de aceste date, povestea imobilului este una impresionantă. A fost ridicat în jur de 1.890 de b
oierul Constantin Bucşinescu, un doctor care a făcut facultatea de medicină la Paris. Avea peste 2.500 de hectare de teren, inclusiv pădure, în jur de 1.000 de viţei, întreaga avere fiind confiscată în mai multe etape după instaurarea comunismului în anii ’40. Ultimii botoşăneni care au locuit acolo înainte de naţionalizare au fost Natalia şi Gheorghe Boldescu, acesta din urmă nimeni altul decât cel din urmă prefect al judeţului înainte de preluarea Puterii şi în Botoşani de către comunişti.
16 ani de procese pentru câştigarea clădirii
Natalia Boldescu era sora bunicului lui
Tudor Bucşinescu, astfel încât după revoluţie acesta a început demersurile pentru a intra în posesia conacului. A durat nici mai mult, nici mai puţin de 16 ani până la la câştigarea tuturor proceselor şi intrarea în proprietate a familiei. S-au făcut investigaţii prin arhive şi biblioteci care au scos la iveală aspecte incredibile.
„Stră-stră-stră bunicul meu a fost paharnic la curtea lui Ştefan cel Mare. Bucşinescu este un nume foarte vechi. Crama este mai veche decât conacul, a fost construită de italieni, boierul ţinea acolo vin fiindcă avea multă vie, dar şi brânză”, spune
Tudor Bucşinescu.
Pentru a administra comoara arhitectonică acesta a creat
Asociaţia Dr.Constantin Bucşinescu în cinstea celui care a ridicat impozanta clădire. Imobilul păstrează aerul vremurilor vechi de peste un secol, în jur de 270 metri pătraţi fiind păstraţi din cei 343 mp cât avea iniţial clădirea, iar ceea ce s-a construit pe lângă înglobează părţile vechiului imobil.
Pregătiri pentru baluri de caritate
ONG-ul constituit îşi doreşte să introducă
Pensiunea Ecologică „Fată Verde” în circuitul turistic, dar şi filantropic al judeţului.
„Noi vrem să organizăm baluri de caritate pentru bătrâni şi mai multe acţiuni pentru dezvoltarea zonei rurale”, mai afirmă
Tudor Bucşinescu.
Curtea este una imensă şi are de la pomi fructiferi la teren de sport. O veritabilă atracţie este reprezentată de crama de aproximativ 75 metri pătraţi, cu alveole dotate deja cu bănci şi mese.
Alături de camerele de la etaj, clădirea are o sală de conferinţe, iar la parter mai multe saloane. Se aşteaptă avizul de la Direcţia de Sănătate Publică şi clasificarea de la Autoritatea Naţională pentru Turism.
VEZI ŞI:
Sexy-revelion la Conacul Zăiceşti – VIDEO & GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
FOTOREPORTAJ Cum se chefuieşte la hotelul butic al lui Iftime: Se începe cu degustare de vin şi se termină cu… organismul care îşi cere drepturile