Imaginile terifiante cu refugiații care încearcă disperați să fugă din calea războiului nu mai contenesc parcă să apară în spațiul public. De pildă, fotografia unui copil sirian, înecat în Mediterană a zguduit inimile botoșănenilor, care au citit numeroasele articole scrise pe această temă. Chiar și Cătălina Lupașcu, consilier local, a rămas impresionată de povestea tragică a micuțului.
Consilierul local a postat zilele trecute pe pagina personală de Facebook un articol cu privire la povestea din spatele imaginii, scriind : ”Durere!”. Iată mai jos întreg articolul care a devenit viral în mediul virtual.
Poza și povestea copilului au făcut înconjurul lumii și nimic nu poate fi destul de concret pentru a putea explica astfel de tragedii. Copilul a fost luat de părinții săi, împreună cu frățiorul de 5 ani și îmbarcat și împreună cu alți 8 refugiați pe o barcă care ar fi trebuit să-i ducă pe toți în Grecia. Din păcate, din cauza condiției proaste a ambarcațiunii și a valurilor barca s-a scufundat și copilul de 3 ani s-a înecat împreună cu mama și frățiorul său în vârstă de 5 anișori. Singurul care a supraviețuit pentru a-și plânge familia dispărută în valuri a fost tatăl, pe nume Abdullah. Tatăl copilului nu numai că nu mai dorește să ajungă în Occident dar a declarat că vrea să se întoarcă înapoi în Siria, în localitatea sa natală, orașul Kobane, care acum se află sub asediul trupelor Statului Islamic. Bărbatul vrea să se întoarcă acolo pentru a-și îngropa întrega familie și guvernul turc, înduioșat de drama bărbatului, va suporta toate cheltuielile de repatriere ale imigrantului și ale trupurilor neînsuflețite a copiilor și soției sale.
Imaginile cu trupul neînsuflețit al micuțului imigrant sirian au fost publicate de toate marile ziare ale lumii, din Statele Unite până în Europa, Australia și chiar China. Poliția din Turcia a arestat, joi, 3 septembrie patru persoane care sunt considerate responsabile de moartea copilului sirian, a mamei și frățiorului acestuia și de a încă 9 refugiați care se aflau la bordul ambarcațiunii. Printre cei arestați se află inclusiv căpitanul ambarcațiunii partea ciudată fiind că toți membrii echipajului s-au salvat dar au lăsat să moară aceste suflete nevinovate. Între timp controversele referitoare la tratamentul aplicat refugiaților sirieni și la modul în care trebuie abordată invazia acestora încep să fie din ce în ce mai ascuțite în Europa. Lăsând la o parte faptul că Marea Britanie a anunțat clar că nu intenționează să ia parte la primirea imigranților, Ungaria și Germania par să se afle în pragul unei crize diplomatice. În timp ce Germania a cerut tuturor statelor Uniunii Europene să primească o “cotă corectă” de refugiați premierul Ungariei, Victor Orban, a declarat că această criză a refugiaților este o problemă a Germaniei nu a întregii Europe. De asemenea, Orban a declarat că nici un refugiat nu vrea să rămână în Ungaria și toți vor să ajungă în Germania.