FOTOGALERIE Ţurcanu, la un nou proiect, de 4 milioane euro, din vremea lui Ţâbuleac 

Preşedinţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol şi Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, au semnat astăzi contractul de finanţare pentru „Reabilitarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coşula”.

 

Intrat la finanţare de pe lista de rezervă

Proiectul a fost întocmit în mandatul fostului preşedinte Mihai Ţâbuleac, însă nu a întocmit punctajul necesar pentru a intra la finanţare, astfel încât a fost introdus pe lista de rezervă, acordându-i-se ulterior finanţare din economiile făcute la celelalte proiecte derulate prin ADRNE.
Lucrarea presupune, printre altele, restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae, Casei Egumeneşti, Arhodandricului, Trapezei şi a Turnului Clopotniţă, dar şi amenajarea şi dotarea Complexului Monahal Coşula în vederea includerii în circuitul turistic cultural şi religios şi promovarea la nivel judeţean, regional şi naţional.
„Până la urmă strategia judeţului Botoşani care a fost pentru perioada 2007 – 2013, se concretizează în aceste proiecte şi este de apreciat cu atât mai mult cu cât o unitate ecumenică, o mănăstire, este în parteneriat cu o autoritate publică pentru a reuşi cumva ca, pe lângă celelalte edificii care sunt în municipiul şi în judeţul Botoşani, un judeţ care este înnobiliat cu astfel de edificii culturale, istorice, ecumenice, care până la urmă nu fac decât să întregească zestrea Moldovei şi chiar a nemului românesc, iată că acest parteneriat îşi găseşte până la urmă finalitatea”, a declarat Constantin Apostol, preşedintele ADRNE.
[[banner]]

Proiect întocmit în 2009, licitaţia anulată în 2013

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 19 milioane de lei, lucrările urmând să fie executate în 18 luni. Deschiderea ofertelor de la licitaţia organizată de CJ Botoşani este programată pentru vineri.
„Nu a fost întocmit în perioada mea, n-am spus niciodată, aici e d-na director de la proiecte, poate să vă spună mai clar, că s-a ocupat de el”, a răspuns Florin Ţurcanu când a fost întrebat cine a iniţiat proiectul.
2009 este anul în care s-a întocmit proiectul şi 2013 cel în care CJ a organizat prima licitaţie, care ulterior a fost anulată.
La semnarea contractului a fost prezent şi stareţul Mănăstirii Coşula.
„Este o lucrare foarte importantă, poate cea mai imporantă lucrare din judeţul Botoşani, cultural, financiar, din toate punctele de vedere, dar trebuie să recunosc că această lucrare nu putem să o facem fără ajutorul dlui preşedinte şi a echipei dlui”, a spus părintele stareţ Constantin Calinic Chervase.
În paralel, pe un alt proiect, iniţiat tot în precedenta legislatură, se asfaltează drumul de la Mănăstirea Coşula la intersecţia cu DN Botoşani – Iaşi, în proporţie de 70% lucrările fiind deja efectuate. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
 Un pastor şi alţi doi penticostali, dintre care unul american, gata de o lovitură de peste 100 miliarde lei vechi la Mănăstirea Coşula
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Consiliul Judeţean, demersuri pentru reabilitarea Mânăstirii Coşula