FOTO&VIDEO cu seismul care-a alertat pompierii: Scenariul a implicat și câteva victime prinse sub dărâmături

Zeci de pompieri, voluntari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani și ai organizației Crucea Roșie, au fost prezenți astăzi, 19 martie 2015, în jurul orelor amiezii, în Centrul Vechi al orașului pentru a pregăti un exercițiu de simulare în caz de cutremur.

 

Agitația a început în jurul orei 13.00, cu două ore întârziere față de cum a fost programat inițial exercițiul, însă nici cutremurul nu vine la oră fixă. S-au mobilizat pompierii, au constatat pagubele, au trimis câinele de intervenție pentru a identifica dacă în clădirea dărâmată nu se aflau și victime. La scurt timp, câteva strigăte de ajutor s-au făcut auzite de la balconul unei clădiri cu risc seismic ridicat din Centrul Istoric al Botoșaniului.
S-au mobilizat trei, patru, pompieri care au constatat că la fața locului, la primul etaj al imobilului se află trei victime încarcerate. Voluntarii de la Crucea Roșie au transportat victimele purtate afară de câțiva ofițeri, la cortul ridicat de pompieri pentru a li se acorda primele îngrijiri medicale, după care au fost transferate într-un echipaj SMURD. Panică generală.
Urcăm pe scările imobilului. Scârțâie la fiecare pas, câinele coboară în grabă, și-a făcut treaba. Într-o cameră, alte trei victime identificate. Varianta scărilor nu mai este luată în calcul, sunt prea instabile. Se alege varianta transferului a doi bărbați răniți direct pe geam, printr-un dispozitiv sigur atașat de către pompieri. Jos, alți câțiva voluntari îi așteaptă pe cei doi răniți. „Vă rugăm să vă păstrați calmul, să coborâți fără frică, noi vă așteptăm aici, sunteți în siguranță”, se aude un glas în portavoce.
VEZI ȘI CÂTE CLĂDIRI DIN BOTOȘANI SUNT ÎN PERICOL ÎN CAZ DE SEISM:
 Foarte multe blocuri din Botoșani se pot prăbuși la un cutremur mai mare – AFLĂ dacă și locuința ta este în pericol
Mai rămâne o victimă imobilizată pe targă, cu un colier în jurul gâtului pentru a i-l stabiliza. Pentru ca bărbatul să ajungă în condiții de siguranță în exteriorul clădirii și a i se acorda îngrijiri medicale, se intervine cu o scară exterioară și o autoutilitară specială.
Exercițiul a decurs bine. Cei care au asistat la scenariul imaginat de experți ai ISU, au învățat câteva reguli de comportament în cazul unui cutremur de mare magnitudine.
Ce s-a întâmplat de fapt astăzi în Botoșani? Explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, Dorina Lupu:
„Detașamentul de Pompieri Botoșani a desfășurat astăzi, în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, un exercițiu de pregătire pentru intervenție în cazul producerii unor situații de urgență generate de cutremur. Potrivit scenariului, în urma unui seism de o magnitudine mare, mai multe clădiri din centrul vechi al municipiului s-au prăbușit, fiind necesară intervenția pompierilor pentru salvarea persoanelor, acordarea primului ajutor răniților, dar și pentru evacuarea bunurilor. Astfel de exerciții vor avea loc astăzi și în Ștefănești și Trușești”.
Ultimul seism care s-a făcut simțit pe raza orașului, a avut loc în luna noiembrie a anului trecut și a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Tu știi ce să faci în caz de cutremur? Citește mai multe pe nutremurlacutremur.ro.
(C.B.)

 
CITEȘTE:
 Fața dărâmată a Botoșaniului: Case în ruină, abandonate și lăsate-n voia sorții - FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]