Aproape 600 de consultații și peste 30 de operații efectuate în tandem de medicii botoșăneni și cei americani – acesta este bilanțul unei experiențe la capătul căreia doctorii veniți de peste Ocean au rămas cu dorința arzătoare de a se întoarce.
Echipa Medical Mission a venit din nou la Botoșani la sfârșit de august. Alături de medicii specialiști din cadrul Secțiilor de Pediatrie și Ortopedie a Spitalului Județean „Mavromati”, au văzut o mulțime de pacienți, fiecare cu propria poveste și a fost o experiență din care medicii au învățat unii de la alții.
„Eu cred că a fost o experiență frumoasă, vreau să cred că și noi am învățat de la ei, dar că și ei au învățat de la noi”, a spus directorul medical al „Mavromati”, dr. Angela Țurcanu.
Echipa Medical Mission a reușit să vadă toți bolnavii care au fost programați pe timpul șederii lor la Botoșani, a colaborat și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, unde au văzut aproape 60 de copilași cu dizabilități, și, într-un cuvânt, sunt încântați de ce au văzut.
„Am făcut și operații în tandem, fiecare a participat în operație. Le mulțumim domnilor doctori pentru tot suportul și pentru faptul că ne primesc în fiecare an în locația lor, că ne suportă, este greu să ai oameni care umblă în sălile de operații, și ne permit această colaborare de care suntem foarte încântați, ne permit să ajutăm oamenii din Botoșani împreună, pentru noi este ceva extraordinar”, a spus Laura Conde, coordonator al misiunii.
Doctorul Radu Malancea, șeful Secției de Ortopedie a Spitalului Județean Botoșani, a format echipă bună cu dr. Archie Heddings, alături de care a efectuat intervenții chirurgicale, axându-se pe o temă specifică, tocmai pentru a vedea diferențele de abordare între școlile medicale europene și cele americane.
„Anul acesta am avut ca un fel de temă «piciorul anterior», adică monturile. Asta pentru că sunt foarte multe școli, foarte multe opinii, una este școala europeană, alta este cea americană, și am vrut să văd și eu școala americană. De asta am folosit prilejul acesta, să vedem care este atitudinea americană vizavi de «piciorul anterior»”, a precizat dr. Radu Malancea.
Și sistemul de medicină de urgență a fost vizat de echipa americană, în misiunile Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani a participat un medic de peste Ocean căruia nu i s-au părut foarte diferite sistemele medicale care se practică pe cele două continente.
Laura Conde:
„A fost luni (n.r.: 1 septembrie 2015), a colaborat cu echipa, a mers cu Ambulanța și i-a plăcut mult, a spus că e foarte similar cu ce fac ei, nu i s-a părut nimic divers, doar faptul că este ceva diferit mai ales din punct de vedere al căldurii, au avut multe cazuri de lipotimii”.
Medicii au promis că se întorc și anul viitor în misiunea umanitară, dacă li se va permite, lucru pe care managerul de la „Mavromati”, Corneliu Mihai, l-a confirmat.
(C.B.)
[[galerie-foto]]