FOTO - Botoșănean, eroul copiilor bolnavi: CUM a reușit un agricultor să pună pe picioare o asociație care salvează inimi

Vlad Plăcintă, agricultor într-un cătun din Botoşani, înfăptuieşte miracole cu discreţie. A pus la punct o platformă de donaţii unică în România şi a strâns sute de mii de euro, cu ajutorul cărora a salvat până acum vieţile a 50 de copii grav bolnavi.

 

Potrivit Adevărul, Vlad Plăcintă are 29 de ani, este căsătorit şi locuieşte în satul Boscoteni, comuna Frumuşica, un cătun situat la 37 de kilometri de municipiul Botoşani. Este agricultor, la fel ca aproape toţi consătenii. După o zi grea de muncă, însă, Vlad se retrage în camera sa şi, din faţa calculatorului, începe o altă misiune: salvează vieţi de copii. Alături de mama şi de fratele său, toţi săteni din Boscoteni, au fondat o asociaţie umanitară, „Salvează o inimă“, care beneficiază de singura platformă din ţară pentru strângerea donaţiilor online în timp real.

Vlad Plăcintă, fondatorul asociaţiei, spune că de mic a visat să-i ajute pe ceilalţi. Abia după 23 de ani, prin intermediu internetului, a început să-şi pună visele în practică. „Eu sunt pasionat de calculatoare şi am făcut un blog acum şase ani, care se numea «Botoşăneanul ortodox», unde am postat apeluri umanitare. Pe lângă faptul că prezentam articole religioase, am zis să caut ajutor şi pentru nevoiaşi, în special pentru copii“, povesteşte Vlad Plăcintă. A urmat, în anul 2012, o experienţă care i-a schimbat viaţa lui Vlad Plăcintă. Mergând în pelerinaj la mănăstirea Zosin, a descoperit o familie care căuta ajutor pentru copilul lor de numai 1 an şi 4 luni, bolnav de tetrapareză spastică.

„Lăsau pliante cu numărul lor de telefon şi i-am sunat. Le-am spus că vreau să fac ceva mai mult pentru ei. Am pus mâna pe telefon şi am început să sun pe la cunoscuţi, pe la ziare, pe la oricine cunoşteam. Stăteam şi noaptea şi căutam. Intram pe bloguri şi lăsam comentarii în numele mamei“, precizează Vlad.

Atunci Vlad şi-a construit un blog special pentru donaţii. Se numea „Să fim oameni“ şi promova absolut toate cazurile umanitare întâlnite. Alegea copii cu probleme medicale grave şi cu posibilităţi materiale reduse. Rezultatele nu erau însă la nivelul aşteptărilor. „Procesatorul de plăţi nu putea face contract pe persoană fizică, doream să fac evenimente pentru a prezenta cazurile, dar nu aveam statut. Totul era anevoios. Şi atunci m-am hotărât să fac o asociaţie“, povesteşte Vlad. Pe 17 decembrie 2012, Vlad fondează împreună cu fratele său, George, şi mama sa, Maria, asociaţia „Salvează o inimă“, nume inspirat de un caz pe care Vlad l-a promovat pe blogul său.  Imediat ce a pus pe picioare asociaţia, Vlad a început să-şi caute colaboratori în toată ţara. A cercetat pe internet specialişti în toate domeniile care ar fi putut face voluntariat.
 „Mi-am dorit mereu ca donaţiile să fie online. Să lăsăm libertate oamenilor: să aleagă dacă vor să doneze sau nu. Nu-mi place sistemul acesta din uşă-n uşă. Totodată, doream ca în online totul să fie transparent, donatorul să vadă ce se întâmplă cu banii lui. Aveam nevoie de specialişti să facă voluntariat la asociaţie. Bineînţeles, am petrecut ore, zile, săptămâni căutând pe internet“, spune Vlad.