Fostul şef al Poliţiei, băgat cu stenograme în scandalul clanurilor din Moldova

 

Asasinatul din Piatra-Neamţ are rădăcini adânci şi implicaţii nebănuite care se întind inclusiv la Botoşamni. O demonstrează şirul de evenimente în care au fost implicaţi protagoniştii acestei răfuieli de tip mafiot care, din anul 2005 şi până în prezent, a fost presărat cu tentative de asasinat, incendieri de maşini sau fapte de corupţie urmate de arestări la nivel înalt.

Numele ex-şefului IPJ apare în stenogramele interlopilor

Potrivit Evenimentului Zilei, totul a început în 2005, când, pe baza unor interceptări telefonice ale convorbirilor dintre doi interlopi ieşeni,Tiberiu Cristodorescu şi basarabeanul Vasile Rodideal, făcute de Serviciul Român de Informaţii, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi, prin disjungerea cauzelor, cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), au întocmit mai multe dosare penale. În stenogramele discuţiilor dintre interlopi şi diferite persoane apar nume cu greutate precum cel al lui Sorin Crivăţ, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene arestat şi mort, apoi, în condiţii suspecte în Penitenciarul Codlea. Apoi, sunt pomenite nume sonore precum cel al fostului şef al Poliţiei Române, Gheorghe Plai (atunci şef al IPJ Iaşi, fost şef al IPJ Botoşani), al lui Cătalin Văleanu, soţul preşedintei Curţii de Apel Iaşi (atunci vicepreşedinte) sau al fostului prefect Radu Prisacaru, arestat, în 2006, pentru luare de mită.

Război în libertate, dar şi după gratii

În primul dosar întocmit de DIICOT, Vasile Rodideal a fost acuzat de plănuirea unui atentat împotriva lui Tiberiu Cristodorescu. A fost semnalul unui şir de răfuieli de tip mafiot disputate pe teritoriile judeţelor Iaşi şi Neamţ. Anchetatorii susţin ca Rodideal urma să-i pună o bombă sub maşina lui Cristodorescu. Ulterior, pentru fapta sa, basarabeanul a fost condamnat la 18 ani închisoare. În alte două dosare instrumentate de DNA, disjunse din cel instrumentat de procurorii DIICOT, apar numele altor două personaje cu "greutate": fostul deputat de Neamţ Iulian Toncu şi fostul ofiţer de poliţie Cristian Popa. Alături de Popa, în acelaşi dosar apare numele lui Gheorghiţă Cătălin Mararu. Cert este că, din această dispută a foştilor parteneri de afaceri, Rodideal şi Cristodorescu, Moldova a devenit un câmp de luptă pentru interlopi, avându-i în prim plan pe fraţii Mararu. "Războiul" început la Iaşi în 2005, s-a extins cu repeziciune în Neamţ. De dupa gratii, Vasile Rodideal a cerut ajutorul finului Gheorghiţă Mararu pentru a se răzbuna pe rivalul său. De atunci, actori în lupta purtată pe parcursul a cinci ani sunt apropiaţi atât ai lui Vasile Rodideal, cât şi ai lui Tiberiu Cristodorescu. Din informaţiile poliţiştilor de la Crimă Organizată reiese că primul conflict a însemnat şi prima confruntare dintre cel împuşcat duminică, Gheorghe Mararu, şi călăul său Cristian Chirlău, zis "Falău".

Afaceri cu firme fantomă şi la Botoşani

Anchetatorii au început urmărirea membrilor clanurilor moldovene mai ales în timp ce instrumentau un caz de spălare de bani şi evaziune fiscală. Dosarul "Transchim" a fost unul dintre cele mai complexe instrumentate de anchetatorii ieşeni. Pe baza interceptărilor din acest caz, a fost descâlcită o parte din ţesătura de tip mafiot realizată în jurul unuia dintre personajele implicate în conflictul cu fraţii Mararu: Tiberiu Francisc Cristodorescu. DNA Iaşi l-a trimis în judecată pentru instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, între anii 2004-2006, cei şase inculpaţi în acest dosar ar fi efectuat operaţiuni comerciale fictive cu produse petroliere prin intermediul a trei firme din Iaşi, Vaslui şi Botoşani şi a unor "firme fantomă". Produsele petroliere erau scutite temporar de plata accizelor pe motiv că ar fi fost destinate altor scopuri decât carburanţi auto. Astfel, din vânzarea degresanţilor, a uleiurilor minerale şi a motorinei pentru nave drept carburanţi auto, statul ar fi fost prejudiciat cu 4,5 milioane de euro.

Stenograme care acuză

Din stenogramele înregistrate la dosarul "Transchim", reiese că membrii reţelei aveau legături şi influenţe la nivelul conducerii Poliţiei, magistraturii şi politicii. Astfel, potrivit unei discuţii dintre Sorin Crivăţ, pe atunci consilier şef la Oficiul Participaţiunii Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, şi interlopul Tiberiu Cristodorescu reiese că fostul şef al Poliţiei Române, comisarul şef Gheorghi Plai avea legături cu basarabeanul Vasile Rodideal. "Eu stau să mă gândesc la dl.comisar Plai (pe atunci şeful IJP Iaşi n.r.), Rodideal a fost omul lui. Şi Rodideal i-a dat informaţii şi a şi cotizat", se specifica într-o discuţie între cei doi. "Îi dăm la om ca să-l bage în cameră cu nişte băieţi buni", se precizează în stenograma discuţiei dintre cei doi. Mai grav este că, deşi stenogramele au fost făcute publice încă din 2007, acestea nu le-au afectat cariera unora dintre personajele pomenite în interceptări. Ba, dimpotrivă, Gheorghi Plai a devenit, în 2008, şeful Poliţiei Române. Acesta a fost şef al IPJ Iaşi, de unde a fost demis în urma scandalului “Larisa”. În perioada februarie 2007 – aprilie 2008 a condus inspectoratul de la Botoşani, după care a fost promovat şef al Poliţiei Române. În ianuarie 2009 a fost schimbat din funcţie, după care s-a pensionat.