Fostă salariată de la CJ despăgubită la Tribunal pentru discriminare sexuală, Macaleţi pus să o reangajeze

Un dosar cum rar se poate vedea a fost finalizat săptămâna trecută la Tribunalul Botoşani, care a hotărât reangajarea unei femei pe motiv de discriminare sexuală.

 

Pensionată ca... femeile

 

Emilia Gheorghiu şi-a încetat raporturile de serviciu cu Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pe 15 noiembrie 2017, când a intrat în vigoare dispoziţia de desfacere a contractului de muncă emisă de preşedintele Costică Macaleţi. Salariata împlinise vârsta de pensionare şi, aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen ale funcţionarilor publici, a trebuit să părăsească instituţia. Conducerea CJ i-a desfăcut contractul de muncă chiar dacă angajata depusese o adresă oficială prin care solicita continuarea activităţii sale până la vârsta de pensionare a bărbaţilor.

 

Ea a vrut însă ca bărbații și a cerut reangajarea bazându-se pe ordonanţa privind combaterea discriminării


Fosta salariată, care a activat în calitate de consilier la compartimentul informatică al Direcţiei Buget-Finanţe, nu a dezarmat şi a iniţiat o acţiune în instanţă prin care a cerut reangajarea pe postul deţinut în ziua pensionării, precum şi plata retroactivă a drepturilor băneşti.

În plângerea depusă a invocat că vârsta de pensionare mai redusă în cazul femeilor a fost instituită în România de fapt ca o măsură de protecţie a acestora şi că principiul egalităţii între cetăţeni, a excluderii privilegiilor şi discriminării este garantat în special prin exercitarea dreptului la muncă şi a unui salariu egal.

Şi-a bazat argumentaţia şi pe OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stabileşte dreptul egal de muncă pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.


„Mă consider însă discriminată prin dispoziţia Consiliului Judeţean care fără a ţine cont de cererea mea de continuare a raporturilor de muncă, în exercitarea dreptului egal la muncă faţă de bărbaţi, a dispus încetarea raporturilor mele de muncă pe criteriul sexului, respectiv cu cinci ani mai devreme, justificat de faptul că sunt femeie”,


Emilia Gheorghiu, fostă salariată CJ Botoşani.


CJ-ul, obligat să o reîncadreze şi să păstreze raporturile de serviciu până ce femeia face 65 de ani


Aceasta şi-a motivat cererea şi prin jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie a UE, care a statuat că o politică generală de concediere a femeilor pe simplul motiv că acestea au atins vârsta la care au dreptul la o pensie de stat, constituie discriminare.


În doar două termene, în care a adus la cunoştinţa magistraţilor şi că deja Curţile de Apel Bacău şi Mureş au emis decizii civile favorabile femeilor în cazuri similare, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat.


„Anulează Dispoziţia nr. 286 din data de 10.11.2017 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Botoşani, prin preşedinte, să dispună reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior, aceea de consilier, clasa I, grad superior, la Compartimentul Informatică din cadrul Direcţiei Buget – Finanţe”,


hotărâre Tribunalul Botoşani.


Totodată, judecătorul a decis ca raporturile de serviciu să continue până la data împlinirii de către reclamantă a vârstei de 65 ani, respectiv până la data de 15 martie 2022. În plus, a obligat Consiliul Judeţean Botoşani la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, începând cu data de 15 noiembrie 2017 şi până la momentul reintegrării efective.

 

Şefii de la Consiliu susţin că n-au făcut altceva decât să aplice legea


Hotărârea a produs rumoare la CJ, fiind una fără precedent în activitatea instituţiei.


„Doamna a împlinit vârsta de pensionare şi potrivit Statutului Funcţionarului Public la împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, încetează de drept raportul de serviciu. Încetarea de drept înseamnă că nu are conducătorul instituţiei puterea de a aprecia dacă funcţionarul public mai poate sau nu rămâne încadrat. Deci, simplul fapt al împlinirii vârstei duce la încetarea raportului de serviciu”,


Marcel Bejinariu, secretar general al judeţului.


Aceasta a adăugat că în astfel de cazuri şeful instituţiei nu face altceva decât să emită o dispoziţie prin care constată încetarea raporturilor de serviciu şi să ţină cont de prevederile legii naţionale, ori Emilia Gheorghiu a invocat o serie de prevederi legislative europene.


CJ are drept la recurs, însă aşteaptă să primească motivarea Tribunalului Botoşani.


În condiţiile creşterii masive ale salariilor de la CJ, orice lună petrecută în câmpul muncii contează la calculul pensiei.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

download from google play download from apple store