Fosta procuroare șefă trimisă la închisoare, Stavără și el; un polițist condamnat, altul achitat

Fosta prim-procuroare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a fost condamnată la închisoare de magistrații de la Târgu-Mureș, acolo unde Raluca Stâncescu, alături de alte trei persoane, a fost judecată sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

 

Ex-procuroarea șef a județului a fost achitată pentru infracţiunile de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice și folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

 

Șantaj și instigare la compromiterea intereselor justiției

 

În schimb, a fost condamnată pentru alte două fapte.


Astfel, magistrații au stabilit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de şantaj și o alta de trei luni pentru comiterea infracţiunii de instigare la compromiterea intereselor justiţiei.


Curtea de Apel Târgu-Mureș a contopit pedepsele în cea mai grea de patru ani închisoare şi a adăugat o treime din cealaltă pedeapsă, în final urmând să execute o pedeapsă de 4 ani şi 1 lună închisoare.


Alături de pedeapsa principală a aplicat și una complementară în sensul interzicerii dreptului a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei închisorii.


Cu alte cuvinte, dacă soluția se va păstra până la final, Raluca Stăncescu nu va mai putea să exercite meseria de procuror timp de mai bine de opt ani.

 

Stavără trimis și el după gratii, ambii au de dat și ceva bani

 

În același dosar, Cătălin Stavără a fost condamnat la de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de şantaj.


Cei doi au însă și de plătit sume importante de bani.  


Mai exact, trebuie să îi achite lui Ioan Jijie, parte civilă în proces, 28.100 de lei.


De asemenea, Raluca Stăncescu trebuie să suporte cheltuieli judiciare de 7.000 de lei, iar Cătălin Stavără de 6.000 de lei.


Sunt singurii din acest proces condamnați la închisoare cu executare.

 

Un polițist condamnat, altul achitat


Constantin Batcă, agent în cadrul Poliției Municipiului Botoșani, a primit de opt luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată și o lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei. Cele două pedepse au fost contopite în 8 luni şi 10 zile închisoare, amânându-se totodată aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.


Totodată, Constantin Batcă a fost achitat pentru acuzația de favorizare a făptuitorului.


La rândul său, Daniel Buliga, în 2017 şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost achitat pentru mărturie mincinoasă, singura faptă pentru care fusese trimis în judecată. Este practic singurul om din dosar fără condamnare.

 

Acuzațiile DNA-ului


În urmă cu aproape doi ani, Raluca Stăncescu a fost ridicată de DNA chiar de la serviciu.


Procurorii anticorupție o acuzau că în 2015, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa, ar fi exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi ar fi încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Stavără.


Raluca Stăncescu era acuzată și că l-ar fi determinat pe Constantin Batcă, agent în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani, să tergiverseze cercetările într-un dosar privitor la Cătălin Stavără și totodată să îi pună la dispoziţie un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere în vederea favorizării aceluiași Stavără.


După acțiunea DNA, Raluca Stăncescu și-a pierdut în scurt timp funcția de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.


Hotărârea magistraților mureșeni poate fi atacată cu apel.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store