Fost ofițer criminalist, despre cazul lui ”Grigore”: A omorât 24 de romi și a fost internat într-un spital din Botoșani

Deși nu are faima lui Rimaru sau Terente, asasini ce au intrat în folclorul urban și în cărțile de criminalistică, Eugen Grigore a comis un adevarat masacru. Cazul său, spune Tandin, fost ofițer criminalist în Serviciul Judiciar al Inspectoratului General al Poliției, care îl citează chiar pe Grigore, a fost mușamalizat de autoritățile comuniste, de teama izbucnirii unui conflict interetnic de proporții între români și țigani, scriu reporterii de la ziare.com.

 

Nevasta și cei trei copii zăceau morți

Ce se intamplase, de fapt? “Povestea lui a inceput in anii ’70 cand, sofer fiind la o autobaza de langa Iasi, omul a venit acasa si i-a gasit pe toti ai lui fara suflare. Nevasta si cei trei copii zaceau morti, iar casa era ravasita si incendiata. Barbatul si-a pierdut mintile si, dupa cateva zile, cand a aflat ca autorii crimei si ai jafului sunt niste tigani dintr-o satra din apropiere, a luat camionul de la serviciu, l-a incarcat cu benzina si a pornit hotarat intr-acolo”. Scos din minti, Grigore i-a masacrat pe toti cei care i-au iesit in cale, mai precizează sursa mai sus citată.

“In satra cu carutele cu coviltir a facut un adevarat macel dupa ce, in plina viteza, a intrat in corturi, cai si carute, fara a tine seama de cine se afla in ele”, relateaza Tandin, care a gasit la dosar si declaratia criminalului, consemnata dupa Revolutie, cand pedeapsa de condamnare pe viata i-a fost comutata la 28 de ani de inchisoare: “Am omorat 24 de oameni, barbati, femei si copii, iar totul a fost imediat trecut la ‘strict secret’ de Securitate si Militie, care nu voiau sa apara un conflict intre tigani si romani. Toate urmele acestei razbunari au fost sterse, supravietuitorii fiind luati de acolo si transportati in alte locuri”. Nici Grigore nu a fost lasat sa stea prea mult timp intr-un loc. Conform spuselor lui Tandin, acesta a fost mutat din penitenciar in penitenciar, iar in 1995 a fost internat la un spital de neuro-psihiatrie din Botosani.

Cazul este sută la sută real

Eliberat in ianuarie 2001, cu mintile vraiste si cu sufletul golit, Grigore s-a mistuit in colbul unei lumi pe care si-o ruinase demult, intr-o clipa de nebunie. Toate amanuntele despre acest caz sunt descrise pe larg de Traian Tandin in volumul “Cei mai odiosi 100 criminali romani”, publicat in 2008 .

Cazul este suta la suta real. Toate informatiile despre cazurile din carte mi-au fost livrate din teritoriu, direct de la surse oficiale. Dupa incident, era de asteptat ca autoritatile sa stearga orice urma”, Traian Tandin.

Experiența acumulată l-a încurajat să se apuce de scris

Traian Tandin (66 de ani) a lucrat ca ofiter criminalist in Serviciul Judiciar al Inspectoratului General al Politiei, fiind pensionat in anul 2000 cu gradul de colonel. A fost redactor-sef la revista “Politia Romana” (1990-1994) si are la activ sute de cazuri rezolvate, iar experienta acumulata l-a incurajat sa se apuce de scris. Pana in prezent a publicat peste 60 de carti, printre cele mai cunoscute numarandu- se “Cazul Rimaru. Roman-document” (2000), “Galeria marilor criminali” (2001), “Comisar la omoruri: antologia crimelor din Romania” (2003) si “Cei mai odiosi 100 de criminali romani” (2008), toate bazandu-se pe cazuri reale si beneficiind de accesul la dosarele secrete ale vremii.