Fost angajat medical proces cu statul pentru o adeverinţă de pensionare

 

Un fost angajat în sistemul medical a dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică din cauză că nu a putut intra în posesia unei adeverinţe pentru pensionare care să îi ateste perioada de timp lucrată. Motivul pentru care reprezentanţii DSP nu i-au putut elibera actul respectiv a fost un incendiu produs în urmă cu mai mulţi ani şi în care s-a pierdut toată arhiva dinainte de anul 1980.
În consecinţă, fostul angajat s-a decis să îşi caute dreptatea în instanţă, procesul aflîndu-se pe rol momentan la Curtea de Apel Suceava. „La Curtea de Apel Suceava avem un proces cu bani imputaţi şi o adeverinţă de pensionare pentru că s-a pierdut arhiva şi ni s-a intentat proces pentru că nu am putut să îi dăm adeverinţa, în nu ştiu ce an a ars arhiva care era ţinută la Spitalul Judeţean şi avem numai din 1980 încoace, persoana respectivă care să poată demonstra că a lucrat a trebuit să ne dea în judecată, nu mai avem nimic, totul a ars atunci”, a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvînt DSP.

Alte zeci de procese intentate de angajaţi sau agenţi economici
Direcţia de Sănătate Publică se judecă încă din 2010 cu salariaţi din sistem sau agenţi economici care au fost sancţionaţi în aproape 30 de dosare. O parte dintre acestea s-au finalizat cu cîştig de cauză atît în cazul DSP cît şi în cazul celor care au intentat acţiuni în instanţă. Două din procesele care au fost pierdute de instituţie fac referire la aplicarea unor sancţiuni de către serviciul de inspecţie, amenzi care au fost contestate de agenţii economici şi care au obţinut hotărîri judecătoreşti favorabile. „În 2010 DSP a avut pe rol 23 de procese din care şapte s-au terminat, iar din acestea cinci au fost cîştigate şi două pierdute. În momentul de faţă la Judecătoria Botoşani avem trei procese pe rol cu agenţi economici care au fost sancţionaţi contravenţional şi au făcut contestaţie, la Tribunalul Botoşani patru procese pe rol cu litigii privind revendicări la legea 10, un dispensar care este solicitat să fie retrocedat, drepturi salariale, o expertiză cu Curtea de Conturi”, a mai spus Lidia Onofrei. În cazul drepturilor salariale, în general angajaţii care s-au adresat instanţei de judecată solicită acordarea unor sporuri, cum ar fi de exemplu sporul de periculozitate, cunoscut şi ca sporul pentru calculator. Un alt proces care a trecut aproape toate etapele şi care a ajuns şi la Curtea de Casaţie Bucureşti este cel al managerului de la Spitalul din Săveni, Oana Norses, care a fost repusă pe funcţie datorită completului de judecată.