La un an după ce au închis casa la Botoșani, cei considerați a fi inițiatorii manelelor revin în nordul Moldovei. O fac în același loc, la Grand Irish Pub, unde în această seară vor susține un spectacol care va începe după ora 23:00.
Formaţia „Azur” a apărut dintr-o glumă, la începutul anilor '80. Nelu Vlad, cel care a înfiinţat trupa, povesteşte că, la un sfârşit de săptămână, se afla la o nuntă cu soţia. Pentru că nu prea îi plăcea cum cântă lăutarul angajat de miri, el s-a lăudat că poate face un spectacol mai frumos. Soţia l-a provocat atunci să urce pe scenă şi să îşi dovedească talentul. A urcat şi a cântat atât de bine, zice el, încât a primit aplauze de la nuntaşi.
Repertoriul şi l-a format singur, cu piese scrise de el sau prelucrate din folclorul balcanic.
„Cântam cu formaţia în restaurantul«Rubin» din Brăila, care era frecventat mai mult de marinari sosiţi cu vapoarele de prin Grecia, Serbia, ţările arabe. Ca să le ajung la suflet, am împrumutat linii melodice orientale, greceşti sau sârbeşti şi le-am pus pe versuri în română, ce descriau situaţii de viaţă cu care se putea întâlni oricine. Melodiile acestea au prins foarte bine la public. Restaurantul«Rubin» devenise neîncăpător, că începuse să vină lume şi de prin Galaţi sau Buzău. Greu se mai putea rezerva o masă”,
Nelu Vlad, solist vocal Azur
Adevăratul succes avea să apară, însă, abia după ce, în timpul unui spectacol, un gălăţean i-a rugat să-l lase să înregistreze o casetă cu muzica lor. Omul le-a oferit câte 300 de lei dacă îl lasă să conecteze un casetofon la staţie. Cei de la „Azur” s-au învoit, iar în câteva săptămâni melodiile trupei, erau fredonate în toată ţara.
„Apăruseră mulţi şarlatani care lansau casete sub titulatura«Azur», cu toate că nu aveau nici o legătură cu noi. Din acest motiv, la un moment dat am decis să mă retrag”, spune fondatorul trupei originale.
În ciuda acestui fapt, ”Azur” deține recordul de casete audio vândute în România
Nelu Vlad a continuat, în anii 2000, să cânte melodii folclorice, încercând să se rupă cumva de piesele care au adus faima „Azur”, în contextul în care acestea erau considerate a fi precursoarele manelelor de azi.
Între timp, pentru că pe la toate spectacolele la care participa, publicul solicita tot succesele vechi, Cenușăreasa, Se mărita Mona, Prințișorul meu, În stație la Lizeanu, Fratele meu, Pe nisipul de la mare, La o masă mai retrasă, Zâna zorilor, Erai frumoasă ca regina nopții, și bineînțeles, Mai întoarce Doamne roata, Nelu Vlad a decis să reunească trupa „Azur” în formula ei originală, iar din repertoriul reprezentaţiilor actuale nu mai lipsesc „hiturile” solicitate de spectatori.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL