Folosești WhatsApp-ul? – Ar fi bine să fii atent la ce scrii!!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt gata să dea marea lovitura, după ce au reușit „să strecoare” ca probe, într-un dosar răsunator, mai multe convorbiri private interceptate și decriptate de pe serviciul WhatsApp. 

 

Si chiar daca nu vor obtine pe deplin condamnarile asteptate in aceasta ancheta in care sunt implicate multe nume grele de la varful politicii, mediului de afaceri sau opiniei publice, procurorii asteapta cu sufletul la gura ca judecatorii sa accepte definitiv respectivele convorbiri drept probe in proces.Ceea ce inseamna ca, de acum inainte, ne putem astepta la un adevarat „tsunami” de mesaje de pe WhatsApp care sa fie cuprinse in rechizitoriile procurorilor, drept dovezi indubitabile care sa probeze vinovatia inculpatilor. Iar socul este cu atat mai mare cu cat, de ceva vreme, in incercarea disperata de a nu mai „pica pe tehnica”, multi dintre romanii care se simteau in vizorul procurorilor au refuzat sa mai vorbeasca pe telefoanele mobile, „refugiindu-se” pe WhatsApp. Iata insa ca si acest mit este pe cale de a fi spulberat, chiar si in cazul convorbirilor criptate sau „sterse” la cateva secunde dupa efectuarea lor.


Probabil ca strategia procurorilor anticoruptie de a reusi sa sparga „blocada WhatsApp” si sa creeze astfel un precedent pe care sa il poata folosi apoi de fiecare data cand au nevoie in fata instantelor de judecata de astfel de probe suplimentare a fost una bine gandita. Pentru ca, trebuie spus din start ca daca judecatorii le-ar fi dat cu flit atunci cand ar fi prezentat, in premiera, probe obtinute din decriptarea mesajelor WhatsApp, riscul ar fi fost unul imens pentru bunul mers al respectivei anchete. Si ar fi taiat din fasa orice speranta a procurorilor ca, de acum inainte, s-ar putea folosi de aceste noi „tevi de tun” pentru condamnarea inculpatilor. Asa ca este greu de spus de ce au ales sa dea drumul la probele

WhatsApp tocmai in dosarul „Fermei Baneasa”, dar cert este ca miliardarul Remus Truica s-a dovedit „veriga slaba” in grupul din care, dupa cum sustin procurorii DNA, ar mai fi facut parte printul Paul al Romaniei, Marius Marcovici, Dan Andronic sau cetatenii israelieni Tal Silberstein si Benjamin Steinmetz. Cei care ar fi purtat intre ei nenumarate negocieri secrete pentru a influenta restituirea ilegala a Fermei Regale Baneasa.

 

Iar printre nenumaratele capete de acuzare aduse celor implicati in aceasta ancheta, procurorii au pus la dispozitia judecatorilor si informatia ca suspectii comunicau intre ei atat prin emailuri, cat mai ales prin „discutii pe aplicatia WhatsApp”. Si chiar daca informatia, desi devenita publica, nu a alertat din cale afara opinia publica, trecand aproape neobservata, cunoscatorii sistemului urmaresc de atunci cu inima la gura mersul acestui dosar de care depinde si soarta a nenumarate alte anchete ce urmeaza a fi „explodate” sau nu in urmatoarea perioada, potrivit jurnaliștilor de la Stiri pe Surse.

 

Vezi și: Sfat pentru vânătorii de WIFI de la SRI